Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

niedziela, 24 września 2017

Pieczone jabłka z orzechami pekan



Puk, puk. To ja, jesień. Przyszłam trochę wcześniej. Schowałaś już sandały? To dobrze, bardziej będą Ci potrzebne kalosze, palto i różowe okulary, bo szybko się mnie nie pozbędziesz!
Myślałam o Tobie już w marcu i wiedziałam... WIEDZIAŁAM, że przyleziesz za szybko. Jak co roku. Ale nie tak, że włazisz z błotem na butach w każdy weekend! Od końca sierpnia! Ukradłaś jakieś 30 dni lata! To Ty zepsułaś festiwal w opolskim amfiteatrze! Zepsułaś Jarmark Franciszkański, na którym ZAWSZE była pogoda! Ukradłaś piękne jesienne poranki! Moje chodzenie w rześkie dni i w pełni słońca ukradłaś złodziejko jedna, Ty!

Ale jedno dałaś mi dużo wcześniej. Czas w domu, wieczory z książką, herbatę z cytryną i mój koc ulubiony. O to się nie gniewam, bo nie ukrywam - lubię. Lubię mieć pretekst w postaci pogody, że nosa za drzwi nie muszę wystawiać. I wtedy właśnie, w te weekendowe ciągnące się w nieskończoność popołudnia, lubię zapach cynamonu rozchodzący się z piekarnika. Szarlotka, jabłka pod kruszonką, jabłka pieczone jak w dzieciństwie. Tylko wtedy nikt do nich orzechów pekan nie dawał, ani syropu klonowego... Ale od tego jest ten czas właśnie w deszczowe weekendowe popołudnia, żeby takie rzeczy uskuteczniać :)

 
 

Składniki:
  • 6 niewielkich jabłek
  • 50g masła 
  • 40 g orzechów pekan 
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • rodzynki 
  • płatki migdałów 
  • 5-6 łyżek syropu klonowego
  • 4 łyżki soku jabłkowego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
  1. Jabłka myjemy, odkrawamy spód z ogonkiem (jak na zdjęciu) tak, aby tworzył później "przykrywkę". 
  2. W środku jabłka wydrążamy łyżeczką gniazdo z pestkami. Owoce układamy w naczyniu żaroodpornym.
  3. Masło topimy i mieszamy z syropem klonowym, orzechami pekan, płatkami, rodzynkami, cynamonem i ewentualnie z sokiem jabłkowym.
  4. Napełniamy jabłka nadzieniem. 
  5. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st.  przez 40-45 minut, aby jabłka były miękkie. Podajemy ciepłe.
  6. Smacznego!
 
 

5 komentarzy:

  1. pyszny zdrowy deser :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo lubię takie smaki :)

      Usuń
  2. Anonimowy24/9/17

    Wygląda obłędnie :) w składnikach jest podany sok jabłkowy - w którym momencie go dodajemy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, już poprawiłam, bo ten sok to opcjonalnie... możemy zmieszać z resztą składników, wtedy tego "sosiku" będzie więcej. Można też sok pominąć.

      Usuń
  3. Pycha.uwielbiam.ja daję w środek łyżeczkę ulubionej konfitury wtedy sosik ma konkretny smak;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię proszę, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie mi łatwiej Ci odpowiedzieć.