Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Pierogi z kaszą razy dwa i pieczarkami



Nie wyobrażam sobie, żeby przepisu na pierogi nie zacząć od pieśni pochwalnej na temat samego ciasta :) I wiem już, że do tego ciasta przekonała się niejedna osoba. Jest elastyczne, mięciutkie i po ugotowaniu pierogi się nie sklejają. 

Pierogi bardzo lubię! Tylko nie jem ich teraz tyle, ile jadłam kiedyś :) Kocham ruskie, z mięsem, z kapustą i grzybami. Uwielbiam z owocami! Truskawki, wiśnie, śliwki, jabłka - to wszystko można upchać w cieście pierogowym. Nie przepadam za pierogami ze szpinakiem, ale chyba na dobre jeszcze nie trafiłam, a sama jeszcze nie próbowałam zrobić. Zainspirowały mnie pierogi z soczewicą, na pewno kiedyś zrobię!

I jak kiedyś potrafiłam usiąść i zjeść michę jak dla drwala, tak teraz wystarczą mi 3-4 sztuki, żeby zaspokoić pierogową zachciankę i najeść się do syta :)  Tym razem pierogi z poobiadowych resztek. Zostało mi trochę kaszy jaglanej, dogotowałam gryczaną, dodałam pieczarki. Farsz gotowy! 

Farsz:
  • 200 g kaszy gryczanej (waga przed gotowaniem)
  • 200 g kaszy jaglanej (waga przed gotowaniem)
  • 250 g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżeczki masła
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Kaszę gryczaną i jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu (najczęściej ok. 15 minut w osolonej wodzie).
  2.  Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy, myjemy i dość drobno siekamy. Podsmażamy na maśle najpierw cebulkę, a następnie dodajemy pieczarki. 
  3. W misce mieszamy wszystkie składniki, tj. obie kasze, pieczarki i cebulkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (dość solidnie). 
Ciasto na pierogi:
  • ok. 400 g mąki
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (18 %)
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli
Przygotowanie:
  1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy małą szczyptę soli. Na środku robimy dołek, dodajemy roztopione masło i śmietanę. 
  2. Zaczynamy mieszać i wąską strużką dolewamy ciepłą wodę i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i jednolite (lub pozwalamy robotowi kuchennemu wykonać tę część pracy za nas).
  3. Rozwałkowujemy dość cienko (ok. 2 mm). Wycinamy za pomocą foremki lub szklanki kółka. Nakładamy do środka po łyżeczce farszu i dobrze zaklejamy brzegi. 
  4. Gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut, licząc od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i przekładamy do miski. 
  5. Polewamy roztopionym masłem, żeby pierogi się do siebie nie poprzyklejały. 
  6. Podajemy z roztopionym masełkiem i podsmażoną cebulką lub boczkiem. 
  7. Smacznego!
farsz:
  • 1 woreczek kaszy gryczanej
  • 300 g półtłustego twarogu
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 średnia cebula
  • sól, pieprz
Kaszę ugotowałam wg przepisu na opakowaniu, boczek i cebulkę podsmażyłam. Połączyłam wszystko z przestudzoną kaszą i twarogiem. Przyprawiłam solą i pieprzem.
Z rozwałkowanego ciasta wykrawałam krążki, nakładałam łyżką farsz i lepiłam pierogi.
Duże pierogi :) bo to takie chłopskie, siermiężne jedzenie, więc musiały być duże.
Można podawać z roztopionym masełkiem lub okraszone boczkiem.
Ja do takich pierogów lubię wypić szklankę zimnego mleka.
- See more at: http://www.bistromama.pl/2011/11/pierogi-z-kasza-gryczana.html#sthash.XtdFp4Wg.dpuf
ciasto na pierogi:
  • ok. 400 g mąki 
  • 3 łyżki roztopionego masła 
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (18 %)
  • 1/2 szklanki ciepłej wody 
  • szczypta soli 
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy małą szczyptę soli. Na środku robimy dołek, dodajemy roztopione masło i śmietanę. Zaczynamy mieszać i wąską strużką dolewamy ciepłą wodę i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i jednolite (lub pozwalamy robotowi kuchennemu wykonać tę część pracy za nas).
Rozwałkowujemy dość cienko (ok. 2 mm). Wycinamy za pomocą foremki lub szklanki kółka. Nakładamy do środka po łyżeczce farszu i dobrze zaklejamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut, licząc od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i przekładamy do miski. Polewamy roztopionym masłem, żeby pierogi się do siebie nie poprzyklejały. Podajemy z roztopionym masełkiem i podsmażoną cebulką lub boczkiem.  
Smacznego!
- See more at: http://www.bistromama.pl/2014/10/pierogi-ruskie.html#more

13 komentarzy:

  1. Jutro, jutro, jutro...
    Obym się nie dała skusić dziś - za chwilę 21... ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widziałam efekt :) Imponujące!!! Ale z tym mmsem to czary jakieś :) Dziś go dopiero otrzymałam :)

      Usuń
  2. Mój ulubiony farsz ☺

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy21/2/16

    chodzi za mną połaczenie kasza plus pieczarki...wiec może właśnie pierogi?;)Aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A no :) U mnie wyszło przez przypadek ale kasza z pieczarkami to zawsze dobry duet :)

      Usuń
  5. Mega smacznie te pierożki wyglądają. Farszu z kaszą gryczaną używałam do sera białego zamiast ziemniaków.
    Takie polsko - ruskie. Z pieczarkami i mixem kasz nie próbowałam jeszcze:-)
    Pozdrawiam BM.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z kaszą i białym serem są super! Miałam robić w ubiegły weekend ale wygrała pizza :) Pozdrawiam Aniu serdecznie!

      Usuń
  6. Witam serdecznie:) .... dziś po raz pierwszy zrobiłam farsz do pierogów z kaszą gryczaną ... jaglaną zresztą podobnie:). Dodałam 100 g kaszy jaglanej zamiast 200 g .... ale głownie dlatego, że chciałam uzyskać mniejszą ilość pierogów .... i powiem tyle - genialne są te pierożki, bardzo wciagające, choć nie da się ich dużo zjeść, bo są syte ... a przy okazji ile w nich zdrowia:). Dziękuję za kolejny wspaniały przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolu, bardzo się cieszę, że smakowały :) I to prawda, że sycące! Choć pewnie kiedyś zjadłabym dwa razy tyle co teraz :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  7. Faktycznie istnieje wiele sposobów na przygotowywanie ciasta na pierogi, ten z Twojego przepisu nie jest zbyt popularny, ale jak najbardziej warto go przetestować. A co do farszu, to połączenie kaszy gryczanej, kaszy jaglanej oraz pieczarek musi być naprawdę smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  8. i pyszne są z bobem:D Piękny kolor ma nadzienie!

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger