Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Chicken Pie wg Jamiego Olivera



Są takie przepisy, że wystarczy 1,5 godziny wieczorem i wszystko napisane, zdjęcia gotowe, klikam "publikuj" i poszło. A są takie jak ten, nad którym ślęczę od tygodnia i cierpliwości mi brakuje. Napiszę dwa zdania i zamykam laptopa. Wiem z czego to wynika, zdecydowanie łatwiej i przyjemniej pisze się przepisy na ciasta niż na dania z kurczakiem (zwłaszcza z rosołu) w roli głównej. 
Potwierdza to fakt, że w archiwum trzymam kilka folderów ze zdjęciami potraw pn. "co zrobić z kurczakiem z rosołu", tylko ciężko zabrać się do pisania. Są tam nieśmiertelne krokiety - w końcu doszłam do perfekcjonizmu w proporcjach w farszu, bo pierwszych nikt nie chciał jeść ;) Są zapiekanki z makaronem, ryżem itp.

Pora chyba więc wziąć się w garść i przysiąść nad tym na dłuższą chwilę. Na pierwszy ogień - Chicken Pie wg Jamiego. W oryginalnym przepisie autor przygotowuje wszystko od początku, tzn. piecze specjalnie kurczaka itd. Ja wykorzystałam mięso z ćwiartek, na których gotowałam rosół. Oszczędność czasu oraz zagospodarowanie kurczaka i marchewek z rosołu, czyli niemal jak dwie pieczenie na jednym ogniu. Bo ma być szybko, jak to w bistro ;)


Składniki:
  • 2 ćwiartki kurczaka z rosołu
  • 3 średnie ziemniaki
  • 3 marchewki z rosołu
  • 8-10 pieczarek
  • 150 ml białego wytrawnego wina 
  • sok z  ½ cytryny
  •  2 ząbki czosnku  
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml śmietanki 30%
  • tymianek (świeży lub suszony)
  • sól, pieprz do smaku 
oraz
  • arkusz ciasta francuskiego
  • 1 jajko
 Przygotowanie:
  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.W mojej opinii można je z powodzeniem ominąć, a dać np. więcej pieczarek. 
  2. Pieczarki myjemy i te mniejsze kroimy na połówki, a większe na ćwiartki. Podsmażamy na drugiej patelni na pozostałym maśle.
  3. Obieramy mięso z ćwiartek kurczaka i rwiemy je na kawałki (mogą być również większe). Na większej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy na nim kawałki kurczaka. Dodajemy przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane ząbki czosnku.
  4. Do kurczaka wlewamy wino, dodajemy marchewkę, ziemniaki, pieczarki, sok z cytryny oraz śmietankę. Gotujemy razem przez chwilkę, aż lekko odparuje. Przyprawiamy do smaku tymiankiem, solą i pieprzem.
  5. Tak przygotowane mięso z warzywami przekładamy do naczynia ceramicznego lub żaroodpornego, którego brzegi smarujemy rozmąconym jajkiem.
  6. Ciasto francuskie kroimy na wąskie paski i układamy na naczyniu kratkę.Pozostawiamy pomiędzy poszczególnymi paskami trochę przestrzeni, aby podczas zapiekania mogła uchodzić para. Wierzch ciasta również smarujemy jajkiem.
  7. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok.30-40 minut.
  8. Podajemy od razu. Smacznego! 

    3 komentarze:

    1. wspaniała zapiekanka!

      OdpowiedzUsuń
    2. Ja mięso i warzywa z rosołu wykorzystuję czasami do pasztetu, ale już wiem co będzie na obiad w poniedziałek. :)

      OdpowiedzUsuń

    www.VD.pl
    Copyright © bistro mama , Blogger