Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

czwartek, 5 marca 2015

Cynamonowe rolsy z migdałami



Historia zatoczyła koło. I miało to miejsce w bardzo ważnym dla mnie dniu. Usiadłam na sofie, wzięłam igłę, nitkę i rajstopy Hani, które chciałam zacerować. Celuję nitką w igielne ucho raz, drugi, trzeci i nic! Dziurka jakaś za mała, albo nitka za gruba... Przychodzi Hania i mówi: oj, mamo, daj ja ci to szybciej zrobię. Jak powiedziała, tak zrobiła. Po kilku sekundach miałam nawleczoną nitkę na igłę, a w głowie jedną myśl: Boże, przecież jakby wczoraj... to samo mówiłam do mojej mamy i dokładnie tak samo pomagałam jej w nawlekaniu nitki. 


Starość? Raczej nie :) Jedynie czas, który tak szybko ucieka i coraz częściej zauważam podobne historie, a w Hani widzę małą Justynkę. Do Justynki też przychodziły koleżanki. Bo właśnie rollsy powstały z takiego powodu, do Hani przyszła koleżanka i pomyślałam, że miło będzie dziewczynkom zjeść razem taką mini-drożdżóweczkę. Może przy okazji wybaczą Frankowi, który wiecznie puka do drzwi pokoju i błagalnym głosem prosi: dziewczyny wpuście mnie!

Przepis na ciasto przetestowałam już kiedyś na rogalikach. Jest niezawodny! A mini-filmiki instruktażowe znajdziecie poniżej :)


 składniki:
  • 200 ml mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 450 g mąki pszennej
  • 80 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, mieszamy z cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy zaczyn na na ok. 15 min. wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn, jajko, żółtko, szczyptę soli i roztopione masło. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Odkładamy je następnie w misce w ciepłe miejsce na ok. 20 - 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy tak, aby miało kształt prostokąta.

nadzienie:
  • 130 g bardzo miękkiego masła
  • 80 g mielonych lub drobno posiekanych migdałów
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
Miękkie masło (może być też stopione) mieszamy z cukrem, migdałami i cynamonem. Masę rozprowadzamy równomiernie na rozwałkowanym drożdżowym cieście, zwijamy je następnie w rulon i kroimy na mniej więcej 12 części.




Powstałe w ten sposób roladki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, równo obok siebie lub dowolnie rozrzucone. Pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 

lukier:
  • 1/2 białka
  • 3/4 szklanki cukru pudru 
  • 1 łyżeczka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Z powyższych składników ucieramy lukier i polewamy nim jeszcze letnie lub całkiem wystudzone rollsy. Jeśli lukier jest za rzadki, dodajemy więcej cukru, jeśli zbyt gęsty - więcej wody lub soku z cytryny. 

Smacznego!



ciasto drożdżowe:
na ok. 10-12 rogali
  • 250 ml mleka 
  • 40 g świeżych drożdży 
  • 100 g cukru 
  • 500 g mąki pszennej 
  • 80 g miękkiego masła 
  • 1 jajko 
  • 1 żółtko
  • szczypta soli 
oraz:
  • powidła, dżem, nutella 
  • 1 białko do posmarowania
  • mak, sezam lub inne ziarna do posypania
Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, mieszamy z cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy zaczyn na na ok. 15 min. wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn, jajko, żółtko, szczyptę soli i roztopione masło. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Odkładamy je następnie w misce w ciepłe miejsce na ok. 20 - 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy tak, aby miało kształt koła. Nacinamy je następnie na 6 trójkątów* (jak na zdjęciu), na każdy trójkąt nakładamy powidła, dżem lub nutellę. Następnie zawijamy każdy trójkąt osobno, zaczynając od spodu w kierunku wierzchołka. Rogale smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy makiem lub sezamem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem i odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut. 
Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 25-30 min. w temperaturze 180 stopni.
- See more at: http://www.bistromama.pl/2013/11/rogaliki-drozdzowe.html#sthash.ToNXwtNL.dpuf

10 komentarzy:

  1. niezastąpione... :) pychota

    PS. Zapraszam na urodzinowy konkurs! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. piekne zawijance :) a muszą byc boskie w smaku!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. są... i znikają za szybko :)

      Usuń
  3. Wciąż sie przymierzam do zrobienia bułeczek, a Ty rach ciach i są :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy15/3/15

    Wyglądają przepysznie, dzisiaj podejmuję wyzwanie i zamierzam je zrobić ;) Pozdrawiam. Nowa czytelniczka Twojego bloga - Basia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Basiu, bardzo mi miło :)

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię proszę, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie mi łatwiej Ci odpowiedzieć.