Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

środa, 25 lutego 2015

Sałatka z rukolą i winogronami


Nie ma chyba drugiej potrawy na moim blogu, którą pokazywałabym tak często. Za każdym razem, kiedy przygotowuję tę sałatkę, odkrywam ją na nowo. Nie zmienia się wiele.. tym razem doszła rukola i owoc granatu. Pozostałe składniki bez zmian, czyli żurawina, orzechy, ser. 

Składniki w lodówce zawsze się znajdą. Sałata lodowa, sałata maślana, mix sałat, baby szpinak, rukola - w ilości dowolnej i wedle upodobania. Do tego ser z pleśnią niebieską. Jeśli ktoś lubi mocniejsze doznania smakowe, może dodać gorgonzolę, ja wolę z łagodniejszym lazurem. Camembert też nie będzie zły. Żurawina lub rodzynki, zawsze jakaś resztka w szafce się znajdzie. 

Standardowo dodaję gruszkę, ale winogrona przetrwają świeże dłużej, jeśli sałatkę chcemy zabrać do pracy. Owoc granatu pasuje tutaj równie znakomicie. Dobre byłyby również cząstki pomarańczy, grejpfruta, ale to już następnym razem :)

Sosem polewamy tuż przed podaniem. Do pracy sos transportuję w małych słoiczkach :) 


składniki:
proporcje wg uznania
  • rukola i baby szpinak (ew. mix sałat)
  • ser z niebieską pleśnią (roquefort, gorgonzola, lazur)
  • suszona żurawina lub rodzynki 
  • owoc granatu 
  • orzechy laskowe 
  • winogrona 
Szpinak i rukolę myjemy, a następnie delikatnie osuszamy. Ser kroimy lub rozdrabniamy w palcach na mniejsze cząstki. Winogrona myjemy, jeśli mają pestki, każdy owoc kroimy na pół i wyłuskujemy pesteczki. Bezpestkowe pozostawiamy w całości. Na zielonych liściach układamy: orzechy, żurawinę, pestki owocu granatu, winogrona. Nie mieszamy. Sosem polewamy tuż przed podaniem. 

sos:
  • 2 łyżeczki musztardy 
  • 2 łyżeczki miodu
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 
  • 200 ml oleju rzepakowego 
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
W szklanej misce umieszczamy musztardę, dodajemy miód i mieszamy za pomocą trzepaczki. Następnie dodajemy wyciśnięty sok z cytryny, nie przerywając mieszania. Dodajemy sól, pieprz i zaczynamy powoli wąską strużką dolewać olej. Cały czas mieszamy (nie ubijamy) za pomocą trzepaczki. Sos powinien być jednolity. Przelewamy do słoika lub butelki i przechowujemy w lodówce ok. tygodnia. 


Smacznego!



10 komentarzy:

  1. Anonimowy26/2/15

    O rajuśku! Z rana, takie smakołyki! Chcę...
    pozdrawiam,
    A.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie tylko z rana :) Bardzo prosta w przygotowaniu, polecam!

      Usuń
  2. bardzo smaczny zestaw, taką sałatkę chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ulubiony zestaw, a sałatkę polecam do wypróbowania :)

      Usuń
  3. Anonimowy26/2/15

    Och, z chęcią wrzuciłabym do brzucha:D
    Wygląda apetycznie i zapewne też tak smakuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest apetyczna! I idealna do pracy :)

      Usuń
  4. Robię robię, jutro a najpóźniej w sobotę. Dzięki!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Życzę smacznego :) Pozdrawiam!

      Usuń
  5. sałatka super. a zdjęcia niczym obrazy. przepiękne:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię proszę, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie mi łatwiej Ci odpowiedzieć.