Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Torcik z Maltesersami


Torcik upiekłam dla męża na urodziny, które obchodził w połowie grudnia. Ale świąteczne przepisy zepchnęły go (torcik, nie męża) na koniec blogowej kolejki.

Tort był bardzo symboliczny, maleńki i trochę w smaku jak nie tort, bo w sumie w środku znalazło się ciasto zrobione z przepisu na babkę Zebrę :)
Specjalnie.
Bo mój mąż z wszystkich ciast najbardziej lubi te sypkie i babkowate. Do tego krem z nutelli, którą też bardzo lubi :)
Nie wiem czy ktoś inny zachwycałby się smakiem tego torciku tak jak on!

Jeśli zechcecie zrobić podobny torcik w domu, to pamiętajcie, że środek może być dowolny i ulubiony.
W tym przepisie ważniejsze jest to, co widzimy na zewnątrz.
Tak trochę inaczej niż u ludzi.
Bo u człowieka najważniejsze jest to, co w środku :)



na tortownicę o średnicy 18 cm

ciasto:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego 
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki, oprócz kakao, i chwilę razem miksujemy. Następnie ciasto dzielimy na dwie części (1/3 i 2/3) Do 1/3 części dodajemy 2 łyżki kakao. Do 2/3 pozostałego ciasta 2 łyżki mąki. 

Przygotowujemy dwa rękawy cukiernicze lub silne worki jednorazowe. Umieszczamy je w wysokich szklankach i wtedy dopiero przekładamy do rękawów ciasto. Rękaw z ciastem kakaowym powinien mieć większą dziurkę na końcu. Część białego ciasta pozostawiamy w misce (na dno i do przykrycia).

Poniższe czynności powtarzamy trzykrotnie (aby otrzymać trzy placki).
Tortownicę o średnicy 18 cm smarujemy masłem i dno wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wykładamy cienką warstwę białego ciasta. Na to wyciskamy z rękawa okręgi z ciasta kakaowego, na nich powtarzamy okręgi ciastem jasnym i jeszcze raz powtarzamy okręgi ciemne. Całość przykrywamy cienką warstwą ciasta jasnego. Każdy placek pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na wierzchu mogą tworzyć się górki, po upieczeniu można je wyrównać nożem. 

krem z nutellą:
  • 200 g masła
  • 200 g nutelli
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki rumu lub innego alkoholu
Masło ucieramy na puszystą masę. Ucierając dodajemy po łyżeczce nutelli. Na końcu dodajemy kakao i alkohol. 

dodatkowo:
  • dżem z czarnych porzeczek
  • 2 opakowania Maltesersów (na większy tort potrzebne będą 3 opakowania, część się kruszy podczas przecinania na pół)
Upieczone placki przekładamy dżemem i kremem z nutelli. Całość z wierzchu smarujemy kremem i ozdabiamy polówkami Maltesersów. Serce powstało z odwróconych połówek. 





Pięknego, smacznego i dobrego Roku Wam życzę!

39 komentarzy:

  1. Wygląda słodko!! Idealny sposób na wyznanie miłości ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie taki miał być przekaz :) D. był zachwycony :0

      Usuń
  2. jak dla mnie - BOMBA:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w sumie kształtem bombę przypomina :)))

      Usuń
  3. Jaki piekny tort! :D
    Super pomysl z tym ''zebrowym''ciastem :)
    Moj torcik , ktory pieklam w grudniu na urodziny mamy, tez jeszcze czeka w kolejce :)
    Swiateczne przepisy skutecznie go zablokowaly :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo tak to w grudniu bywa :) Będę zaglądać i czekać na Twój :)

      Usuń
  4. Podczytuję cię od niedawna i jestem zakochana w twoich kulinarnych szaleństwach'!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajnie być Twoim mężem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj zgadzam się z przedmówczynią ;)

      Usuń
    2. Zaraz posadzę go przed laptopem z nakazem czytania :)

      Usuń
  6. Zazdroszczę Mężowi;-). Torcik wygląda niespotykanie i pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. majstersztyk!
    wygląda bajecznie:D

    OdpowiedzUsuń
  8. wyglada niesamowicie,szkoda ze nie da sie sprobowac przez monitor :D
    dopiero teraz zauwazylam ze jetes z Opola :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tak :)
      i mamy synków w podobnym wieku :)

      Usuń
  9. piękny, też chciałabym żeby ktoś dla mnie taki zrobiła na urodziny :)

    OdpowiedzUsuń
  10. człowiek już dawno po śniadaniu, a Ty znowu sprawiasz, że burzy w brzuchu =P super pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  11. Jestem malizersowym frikiem :) Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudowny torcik, już widzę oczyma wyobraźni jak moja córcia wyjada wierzch tortu w pierwszej kolejności;)

    OdpowiedzUsuń
  13. wyszło Ci prawdziwe CUDO. Lubię takie oryginalne pomysły na torty!

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepiękny! Sama chciałabym zostać takim obdarowana, a że babkowy w środku to też dobrze, bo ciasto babkowe zawsze chętnie zjem, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Fajne, pomysłowe i z poczuciem humoru.

    OdpowiedzUsuń
  16. wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Dokładnie taki tort smakowalby mojemu lubemu:) szczególnie nadzienie z nutelli:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda przepięknie. Takie torty to ja lubię.

    OdpowiedzUsuń
  19. Każdy facet chciałby mieć taką żonę, jak Ty :) Wspaniały torcik!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, nie każdy dałby radę z moimi uzależnieniami;) najważniejsze to trafić na swojego człowieka w życiu :)

      Usuń
  20. Wygląda obłędnie! ale obawiam się, że jestem zbyt leniwa, by bawić się w pieczenie wszystkich blatów po kolei.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz upiec cokolwiek w jednym kawałku i przekroić na trzy blaty :) Przyznaję, że mi też nie chciało się trzy razy z tym bawić, ale jak już tak wymyśliłam, to nie było innej rady ;)

      Usuń
  21. Śliczny torcik.
    każdy dla osoby kochanej robi to co najbardziej lubi i przystraja tym czym lubi,ważne żeby było słodkie i wyjątkowe dla wyjątkowej osoby. Też tak postępuje aby zrobić niespodziankę moim najbliższym. Wtedy lepiej smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Jesteś niesamowita!

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwielbiam Maltesersy, więc torcik już na pierwszy rzut oka przypadł mi do gustu - widziałam go już wcześniej u Ciebie na facebooku:) Na drugi i trzeci rzut oka - pewnie nic by już nie zostało:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Niesamowity ten torcik!!

    OdpowiedzUsuń
  25. Bistro Mamo,
    Twój tort wygląda obłędnie! I choć nie przepadam za czekoladą, to bym się na niego po prostu rzuciła :)

    Serdecznie Cię pozdrawiam,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  26. Gratuluję takiego słodkiego cudeńka:)!

    OdpowiedzUsuń
  27. Dziękuję za te wszystkie miłe komentarze ♥

    OdpowiedzUsuń
  28. Śliczny :)
    Uwielbiam Maltesersy, i dlatego do żadnych wypieków nigdy nie dają rady dotrwać ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Została mi jedna paczka i leży już 3 tygodnie, zapomniana :)

      Usuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger