Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Lebkuchen






Słynne niemieckie ciasteczka.
Przepis pochodzi z książki "Smakowite prezenty" Sigrid Verbert.
Przeczytałam, przygotowałam składniki i dostałam olśnienia:
coś z tym przepisem jest nie tak...
brakuje migdałów! Nie myślałam długo. Miałam, dodałam.
No, teraz mamy prawdziwe Lebkuchen!



  • 360 g mąki
  • 300 g miodu
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 125 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 1 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta mielonego kardamonu
Mąkę przesiewamy i mieszamy z migdałami i przyprawami korzennymi. Jajko ucieramy z cukrem na puszystą masę. Wlewamy powoli miód, cały czas ucierając. Dodajemy mąkę z migdałami i przyprawami korzennymi, szybko wyrabiamy i wkładamy ciasto do lodówki na 2 godziny. 
Po tym czasie z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy ręką i układamy na blaszkach wyłożonych papierem w dość sporych odstępach. Pieczemy w temperaturze 180 st  przez ok. 15 minut. 
lukier:
  • 125 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 
Cukier puder łączymy z sokiem z cytryny i odrobiną wody. Kiedy ciastka wystygną, oblewamy je na kratce lukrem. 



8 komentarzy:

  1. uwielbiam! wyślij pare!:D

    OdpowiedzUsuń
  2. ja również :) już nie mam... :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne! Pysznie u Ciebie:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Książkę dostanę dopiero pod choinkę, ale przepis, który podałaś mogę wykorzystać już teraz :) Ciasteczka wyglądają baaardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. najlepsze na świecie! :) http://wkuchniuli.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy12/12/13

    iLE MNIEJ wiecej tych ciasteczek wychodzi? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pamiętam szczerze mówiąc, bo robiłam je w zeszłym roku. Myślę, że mniej więcej 20-30 szt.

      Usuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger