Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Placuszki ziemniaczane z dynią



Ziemniaczane placki zwykle jadam z dodatkiem śmietany.
 I lubię popijać zimnym mlekiem.
Wiem, dziwnie ;)
Mój mąż placki ziemniaczane je ze śmietaną i cukrem, na co ja nie mogę patrzeć.
I nie przeszkadza mu, że w plackach jest cebula, czosnek, sól i pieprz ;)
Tym razem byłam w stanie go zrozumieć.
W plackach była słodkawa dynia, która przełamała ich wytrawność.
Jedliśmy każdy po swojemu i zachwycaliśmy się ich smakiem.









placki:
na ok. 12 sztuk

  • 500 g ziemniaków
  • 250 g drobno startej dyni
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki tartej bułki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia 

Obrane ziemniaki, dynię, cebulę i czosnek tradycyjnie trzemy na tarce lub robi to za nas robot kuchenny. Do utartej masy dodajemy jajka, mąkę i bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy razem do połączenia wszystkich składników. Placki smażymy na mocno rozgrzanym oleju (placki zwykle smażę na dwóch patelniach równocześnie).





17 komentarzy:

  1. Ja zawsze jadałam jak Ty - ze śmietaną i solą, aż pewnego dnia spróbowałam z samym cukrem i już tylko takie jadam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie mogę się przekonać, a wiem, że wiele osób je z cukrem. Mi jakoś "zgrzyta" ;) w przenośni i dosłownie :)

      Usuń
  2. Pierwszy raz zrobiłam z dynią. Pewnie powtórzę póki sezon trwa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. :)Tylko ze śmietaną, cukrem, popite kefirem, inna wersja to z gulaszem już bez kefiru.
    Mnie zdziwiło coś innego, cukier do pomidorów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przynajmniej świat nie jest nudny :))) Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Anonimowy5/11/12

    A mnie zadzwiła bułka tarta do masy. Spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem, mnie na początku też :) Tak podpowiedziała mi kiedyś koleżanka, sprawdziłam i od tej pory nie robię inaczej. Bułka tarta nadaje plackom chrupkości. Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. :)Trudno mnie czymś zaskoczyć,ale dzisiaj po ponownym przeczytaniu receptury też odkryłem bułkę tartą.
    Oj przetestuję.

    OdpowiedzUsuń
  6. ooo Kochana ja tez popijam zimnym mlekiem !!! I wszyscy ze mnie drwią !! :D jak cudownie że jest pokrewna dusza...ale ja to chyba sie zidentyfikuje z wami oboma bo jadam solo i z cukrem i smietaną :P

    OdpowiedzUsuń
  7. ooo Kochana ja tez popijam zimnym mlekiem !!! I wszyscy ze mnie drwią !! :D jak cudownie że jest pokrewna dusza...ale ja to chyba sie zidentyfikuje z wami oboma bo jadam solo i z cukrem i smietaną :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nooo, czyli nie jestem osamotniona w tym dziwactwie :D

      Usuń
  8. Anonimowy20/9/13

    Przepis brzmi pysznie.... Zazwyczaj robię według przepisu mojej babci, czyli zamiast dyni daję marchew, tartą na nieco większych oczkach niż ziemniaki, ale dzisiaj Będę robiła na obiad te z dynią:-) a dodatkowo z racji tego że byłam na grzybach to zrobię z sosem grzybowym ( bo tak lubi mój mąż) czy będzie dobre? Opowiem po południu, ale ja osobiście zjem na pewno ze śmietaną i cukrem.... Uwielbiam Pani przepisy:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie pyszne! ja robię do placków sos z kurkami i to jest jedno z moich ulubionych dań :) Dziękuję serdecznie za tak miłe słowa! Pozdrawiam :)

      Usuń
  9. Anonimowy20/9/13

    Zrobiłam i placki wyszły przepyszne!!! Oczywiście porcja podwójna:-) Przepis zaliczam do moich ulubionych:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ta dynia to całkiem niezły pomysł, zupełnie jak marchewka :)

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger