Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Domowe Knoppersy. Na okrągło!



Do głowy by mi nie przyszło, żeby zrobić domowe Knoppersy.
Zwłaszcza, że to ulubione wafelki teściów, stale zaopatrują w nie Hanię ;)
W domu Knoppersy są więc dość często.
Na FB napisała Ola, że widziała na innych blogach ciasto Knoppers i chętnie zobaczyłaby je u mnie.
Poszukałam, trafiłam na wafelki... i właśnie... tak sobie teraz myślę, że Ola miała na myśli ciasto a nie wafelki... :)
Ciasto też będzie, bo smaki bardzo mi odpowiadają,
a tymczasem dzisiaj domowe Knoppersy na okrągło!

Zajadaliśmy z mężem w ukryciu, chowając się jak dzieci przed własną córką :)
Przepis w całości pochodzi ze strony Moje Wypieki, nie wprowadzałam żadnych zmian. 
Jedynie zamiast dużych wafli, użyłam okrągłych wafelków, w sumie 36 sztuk (są też kwadratowe). 
Wyszło 12 chrupiących Knoppersów.

Składniki na masę mleczną:
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 175 g miękkiego masła
  • 1 szklanka mleka w proszku 
Mleko gotujemy z cukrem w małym garnuszku, mieszając. Jak tylko cukier się rozpuści, ściągamy z palnika, studzimy. Masło ubijamy mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodajemy mleko (po łyżce), dalej miksując, aż masa będzie gładka (zbyt szybkie dodanie mleka grozi zwarzeniem się masy). Dodajemy mleko w proszku i miksujemy.

Składniki na masę z nutelli:
  • 100 g masła
  • 160 g nutelli
  • 1 łyżka kakao
  • 2 czubate łyżki zmielonych orzechów laskowych
  • 100 g orzechów laskowych (nie mogą być inne, ze względu na smak), posiekanych, podpieczonych (można podsmażyć na suchej patelni, niekoniecznie piec w piekarniku)
Masło, nutellę, kakao miksujemy, na koniec dodajemy zmielone i posiekane orzechy, mieszamy.

Ponadto:

  • 3 suche wafle (o wymiarach 23 x 29 cm każdy) 
  • 70 g czekolady mlecznej
  • 70 g czekolady gorzkiej
Pierwszy wafel kładziemy na deseczce, smarujemy masą z nutelli, przykrywamy drugim waflem. Następnie smarujemy masą mleczną, przykrywamy waflem. Obciążamy deseczką i wkładamy na lekkie stężenie kremów do lodówki (kremy po całonocnym leżakowaniu w lodówce ciężej się kroją, trzeba je wyjąć z lodówki wcześniej). Po stężeniu i sklejeniu się wafli smarujemy je płynną czekoladą od strony kremu mlecznego (czekoladę gorzką i mleczną topimy w kąpieli wodnej i mieszamy). Czekamy, aż czekolada stężeje, kroimy na kwadraty.

Smacznego :)


54 komentarze:

  1. Ale ładnie wyglądają. Nic, tylko takiego schrupać!

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne są te okrągłe wafelki, strasznie mi się podobaja :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do wyboru były jeszcze klasyczne kwadratowe wafelki, ale pomyślałam, że okrągłe będą ciekawsze :)

      Usuń
  3. Justynko mam ten przepis w ulubionych :) Tez ostatnio krążyłam wokół niego, widocznie czekałam na Twoją recenzję :)) Teraz t o już robię na bank !! Buźka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rób, rób, bo warto :) Nie umiałam się od nich odczepić, a masę z mleka w proszku zostawiam do innych domowych produkcji, bo jest wyśmienita!

      Usuń
  4. okrągłe knoppersy? świetny pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Są świetne, chyba należy dodać do ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale mi narobiłaś smaka.

    OdpowiedzUsuń
  8. istna rewelacja:) obłędnie się prezentują, a smakują pewnie jeszcze lepiej:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny pomysł! Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Aż mi ślinka leci:) Zrobię, zrobię, zrobię! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wow! pięknie wyglądają ! :) ale mi smaka narobiłaś :) zdecydowanie zrobię, tylko gdzie takie okrągłe wafelki można dostać ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znalazłam w Tesco i to w bardzo małym Tesco :) Powinny więc być w każdym większym. Były też klasyczne duże i małe kwadratowe.

      Usuń
  12. bardzo fajny pomysł, chętnie bym teraz takiego schrupała:)))

    OdpowiedzUsuń
  13. Wow... Jakie piękne!! Nie można od nich oderwać oczu :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Też mam je w planie, bo Twoje wyglądają cudnie!
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  15. Ty kusicielko!
    Piekne zdjecia i wspaniale Knoppersy! :D

    OdpowiedzUsuń
  16. mmmm.. ale bym wcięła takie ciacha... wyglądają rewelacyjnie:D I pewnie też tak smakują:)

    OdpowiedzUsuń
  17. To jest myśl! Taki domowy knoppers do porannej kawy - jak znalazł:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Alez one wygladaja! Przede mna nie udaloby wam sie schowac, wyniuchalabym na pewno ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Rany.. Ale zawodowe.
    Zastanawiam się czy to mleko w proszku jest potrzebne? Czym, bardziej naturalnym, można by go zastąpić? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam pomysłu... Mi akurat ta masa bardzo smakuje. Zamykam oczy, nie czytam etykiety na mleku i kręcę ten krem :) I mam plan go jeszcze wykorzystać wkrótce do ciastek :)

      Usuń
  20. zdecydowanie za często wrzucasz różne przepisy..nie zdążę wszystkich zrobić..a na wszystko mam ochotę!!! ;)
    knopersa (ale zwykłego) musiałam dziś kupić, bo mi smaka narobiłaś ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Dodaję do ulubionych, bardzo mi się podobają. Dziewczynki moje zachwycone i też zapowiedziąły, że one chca, że mamy zrobić :) No to zrobimy, dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  22. Takie domowe muszą być wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  23. Genialne!!! Chce jedno już teraz :D

    OdpowiedzUsuń
  24. super:) ja z racji liczenia kalorii ogranicze sie do ogladania....a jest co:))

    OdpowiedzUsuń
  25. Knoppersy są świetne! Jedyne czego żałuje kupując je to to że są takie malutkie:D

    OdpowiedzUsuń
  26. No, no-smakowite. I ślicznie opakowane!

    OdpowiedzUsuń
  27. Ojej! Człowieka nie ma pół dnia w domu, wraca, a tu tyle miłych komentarzy :)))
    Dziękuję Wam bardzo i przyznaję, że domowe Knoppersy i smakują, i wyglądają.

    Dorotuś z Moich Wypieków napisała, że to jej przepis autorski, tym bardziej chylę czoła, bo proporcje dobrane są genialnie! Heh, mam nadzieję, że domowa produkcja nie załamie sprzedaży firmie dystrybuującej Knoppersy na nasz rynek ;)

    Dziękuję i pozdrawiam ♥♥♥

    OdpowiedzUsuń
  28. Ale perfekcyjne połączenie składników ! Wszytko taaakie pyszne !
    I bardzo podoba mi się forma: )

    Pewnie, nie warto dawać dzieciom, jeszcze zęby im się popsują od słodyczy : ) Chońmy je przed takim knoppersem !

    OdpowiedzUsuń
  29. Świetne:) Muszę kiedyś takie zrobić;)

    OdpowiedzUsuń
  30. Piękne zdjęcia, chcę takie cudo, chcę! :D Obserwuję! :))

    OdpowiedzUsuń
  31. ale czad - super na przekąskę do pracy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, mój mąż właśnie tak sobie zabierał :)

      Usuń
  32. mmmmmm... znam z Moich Wypieków, ale jeszcze nie próbowałam. na okrągłych waflach też super wyglądają! mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
  33. wyglądają wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Rewelacja ;-) tylko do takich cudów musiałabym mieć jeszcze jakiś dozownik, żeby nie wciągnąć wszystkich na raz ;-)
    i chyba dziś napadnę na tesco...a jak dorwę mleko w proszku to i blok czekoladowy zrobię, bo chodzi za mną już dłuuuugo ;-)
    Pozdrawiam ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W starym małym tesco nie widziałam mleka w proszku. Kupiłam na Oleskiej (chyba Astra ten sklep się nazywa).

      Usuń
  35. Wyglądają świetnie. Jakbym zrobiła takie smakołyki to chowałabym się przed córką i przed mężęm :))

    OdpowiedzUsuń
  36. Dziękuję raz jeszcze ♥

    OdpowiedzUsuń
  37. Niestety łasuch ze mnie straszny, a do tego antytalent kulinarny:(((

    OdpowiedzUsuń
  38. Super super super super super!! Nie chciałabyś mnie adoptować??

    OdpowiedzUsuń
  39. Anonimowy30/1/13

    Witam,przepięknie wyglądają i pewnie też obłędnie smakują dlatego też chcę je przygotować na urodziny.Mam pytanie-czy jak przygotuję je dzień wczesniej to muszę je trzymać szczelnie zamknięte w pudełeczku czy owinięte folią spożywczą? A może mogą leżeć bez przykrycia.Chciałabym nic nie zepsuć.Oryginalne są chrupiące ale wyciągamy je z opakowania.Będę wdzięczna za odpowiedź.Pozdrawiam Lilka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :)
      Te domowe nie są tak chrupiące jak oryginalne. Wg masa mleczna jest idealna, ale ta z nutellą jednak różni się od tej z prawdziwego Knoppersa (jest bardziej tortowa, a w wafelku taka sypka). Wafelki pozostają twarde, nie robią się miękkie pod wpływem masy i czekolady, ale mimo wszystko do tych kupnych im trochę brakuje :) Ale i tak polecam, bo domowe Knoppersy też są pyszne :) Trzymałam je bez przykrycia w chłodnym pomieszczeniu (mam taki jeden niezagospodarowany pokój, który czasami mi służy za lodówkę). Można też je trzymać w pudełku, ale wtedy szczelnie bym nie przykrywała, bo bałabym się, że za bardzo zmiękną. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Anonimowy31/1/13

      Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź.W takim razie nie będę ich zamykać,poczekają na schrupanie w pudełeczku bez przykrycia.Zazdroszczę wolnego pokoju:-) Marzy mi się chociaż mała spiżarka lub nawet jedna dodatkowa szafka w kuchni na "zapasy".Niestety moje M4 nie jest zbyt duże.Kupiłam w Tesco małe kwadratowe wafelki więc knoppersy będą jak oryginał :-)Pozdrawiam,napiszę po urodzinach o wrażeniach smakowych :-)LILKA

      Usuń
  40. Anonimowy15/5/13

    Jak nie mam zmielonych orzechów muszę je czymś zastępować czy może być bez - czy one właśnie mają nadać bardziej gęsta konsystencje ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ech, w sumie to trudne pytanie bo nie umiem do końca przewidzieć jak ta masa bez orzechów się zachowa i jak będzie smakować. Bo bez orzechów to sama nutella z masłem będzie. A może migdały masz?

      Usuń
  41. Anonimowy3/4/14

    Twoje przepisy są wspaniałe a ten po prostu... nie da sie go określić. Już wiem co będe robiła w sobotę.
    I mam pytanie czy wafle mogą być cieńsze?

    PS> prosze o szybkką odp Wiola :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję pięknie!
      Nie zawsze mogę od razu odpowiedzieć, bo w pracy rzadko mam czas zajrzeć na bloga, najczęściej patrzę dopiero w domu. Cienkie wafelki mogą być jak najbardziej :)

      Usuń
  42. baaaardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger