Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Paj z dorszem i warzywami




Po raz pierwszy z takim sposobem podania ryby spotkałam się podczas mojego pobytu u angielskiej rodziny.
Na stole często gościły różnego rodzaju "paje".
Był tradycyjny Shepherd's Pie, był Fish Pie i Seafood Pie.
Fish Pie został podany na pierwszy obiad, powitalny.
Byłam wtedy tak zestresowana i miałam tak ściśnięty żołądek, że nie dałam rady przełknąć ani jednego kęsa. Wszystkie kolejne "paje" w tym angielsko-karaibskim domu przyrządzałam sama, korzystając przy tym z bogatej biblioteki książek  kulinarnych.
Gotowanie było jednym z moich najprzyjemniejszych obowiązków. 

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 3 filety dorsza (lub innej ryby)
  • 300 g pieczarek
  • 2 marchewki
  • 1 średnia cukinia
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki śmietany
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera
  • sól pieprz
  • masło do smażenia i wysmarowania naczynia
Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, wykładamy dno i boki jednym ciastem francuskim. Odkładamy na bok. 

Marchew myjemy, obieramy i gotujemy do miękkości (ale nie za miękko). Po ugotowaniu kroimy w talarki. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy chwilę na maśle. Umyte i oczyszczone pieczarki kroimy w plastry i dodajemy do cebulki, dusimy razem ok. 5-6 minut. W trakcie smażenia solimy i dodajemy pieprzu do smaku. Umytą cukinię kroimy w plastry razem ze skórką i podsmażamy na oliwie lub maśle. 
Filety dorsza (lub innej ryby) jeśli mamy pewność, że nie mają ości, smażymy przez chwilę z obu stron na maśle. Ja dla pewności każdy filet kroję na mniejsze kawałki i dokładnie sprawdzam czy nie została żadna ość, i takie kawałki chwilę podsmażam. 

Jajko rozbełtujemy w misce widelcem, dodajemy śmietanę i starty żółty ser. Doprawiamy solą i pieprzem. 

Na rozłożonym cieście francuskim układamy warstwami: połowę pieczarek z cebulką, plastry cukinii, rybę, marchew w talarkach, drugą połowę pieczarek z cebulką. Wszystko zalewamy jajkiem ze śmietaną i serem. 

Drugi płat ciasta składamy na pół i lekko dociskamy. Kroimy paski o szerokości 2-3 cm i układamy z nich na zapiekance gęstą kratkę. Można posmarować wierzch jajkiem, ja tego nie robię. 

Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez ok. 30 minut. Na ostatnie 10 minut pozostawiam włączoną tylko dolną grzałkę.

Podajemy z ulubioną zieloną sałatą.

Smacznego!




12 komentarzy:

  1. boski pie :) te zuwielbiam ... za to kocham Uk :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W ostatnim magazynie "Kuchnia" widziałam "niebiański pie z kurczakiem" Jamiego Olivera. Na pewno kiedyś też go zrobię :) Tęsknie za kuchnią brytyjską, choć opinie ma w sumie nie najlepsze. Mi ona jednak bardzo odpowiadała :) Pozdrawiam.

      Usuń
    2. wiadomo nie wszytko jest dobre :) jak w kuchni PL .... ale ludzie maja pojecie o kuchni brytyjskiej tylko to co wodza w marketach w zamrazalkach a to jednak nie wszytko :)
      rowniez pozdrawiam

      Usuń
  2. Ale super! Jeszcze nie próbowałam rybki w cieście francuskim, chyba najwyższa pora ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze to jakaś alternatywa dla zwykłej panierki :)

      Usuń
  3. Nazwa "PAJ" ogromnie mi się podoba! A danie wygląda naprawdę p(b)ajkowo! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi też podoba się PAJ, a nie jakaś tam zapiekanka ;)

      Usuń
  4. Bardzo lubię tak jeść,jak i robić paje.Ostatnio robiłem cottage pie.Fakt z rybą jeszcze nie.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cottage pie też robiłam i bardzo lubię, rodzina też. Ale zdjęcia wyszły mi niezbyt apetyczne. Poczekam na następny raz, bo cottage pie na pewno powtórzę i postaram się o lepsze zdjęcia. Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  5. Anonimowy6/6/14

    are putting the finishing touches to their Christmas campaigns, and with a variety of different ways in which brands can use social media in the run up to the festive season, now
    is the key time. yesterday i logged in the facebook from blackberry and
    then i think i forgot to log out and deleted the facebook app from my phone, but still i remain online on facebook and a mobile icon is visible in front of name.
    I have all the paintbrushes, I just don t know how or what to clean in Sims Social on facebook.


    Feel free to surf to my blog ... free Social media search

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger