Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Łosoś pieczony w maśle cytrynowo-miętowym


Klasyk.

Łosoś w maśle z cytryną to klasyk.
Gdy dodacie do tego kilka listków drobno posiekanej mięty
 i łyżeczkę startego imbiru,
pieczona ryba nabiera nowego smaku. 

Warto spróbować :)



  • 2 filety łososia 
  • 50 g masła
  • sok z 1/2 cytryny
  • starta skórka z 1/2 cytryny
  • 8-10 drobno posiekanych listków mięty
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego imbiru
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
Filety łososia myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. 
Piekarnik nagrzewamy do 200 st.
Masło roztapiamy, dodajemy sok z cytryny, posiekaną miętę, startą skórkę z cytryny i starty imbir. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Takie masło rozsmarowujemy po obu stronach każdego fileta.
Wkładamy do naczynia żaroodpornego stroną ze skórą do góry i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie przewracamy łososia na drugą stronę, tak aby skóra była na dole, i pieczemy kolejne 8-10 minut.

Smacznego!






12 komentarzy:

  1. O tak, znakomity klasyk. :) Do takiego łososia nie potrzeba już nic więcej.

    OdpowiedzUsuń
  2. kocham pieczonego łososia, Twój wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super przepis tym bardziej, ze bardzo lubię łososia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. łosoś! królewska ryba :)

    OdpowiedzUsuń
  5. W poniedziałek na obiad łosoś murowany ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. ooj kusisz:) nasz następny łosoś chyba weźmie przykład z twojego:D

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja wczoraj na obiadek miałam makaron z łososiem, smażonymi warzywami i sosem curry! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję i pozdrawiam! A łosoś wart grzechu i swojej ceny, naprawdę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. O tak wart swojej ceny! Chciałabym mieć gdzie kupić takiego świeżutkiego! Pomysł z imbirem bardzo ciekawy, może uda mi się przy kolejnym łososiu wypróbować :)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem w tej dobrej sytuacji, że sklep rybny z wieloletnią tradycją mam niedaleko. I na szczęście jest tam dość przyzwoity wybór świeżych ryb. Pozdrawiam!

      Usuń
  10. bardzo lubię łososia zapiekanego w maśle, chętnie wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszna kompozycja smakowa, idealna na jesień :).

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger