Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Tarta ze świeżym szpinakiem i sadzonym jajkiem

Mam słabość do tart, do tych ze szpinakiem w szczególności.
 I choć wolę tarty na kruchym cieście, 
to częściej zastępuję je gotowym francuskim. 
Jeśli macie więcej czasu w kuchni niż ja, 
nie żałujcie kilku minut na zrobienie kruchego spodu, 
polecam z TEGO PRZEPISU 





  • opakowanie ciasta francuskiego lub spód kruchy domowej roboty
  • 200-250 g świeżego szpinaku (lub mrożonego)
  • 250 g ricotty
  • 100 g gęstej śmietany
  • 3 jajka 
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka sztuk pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
Szpinak myjemy, odrywamy łodyżki i siekamy liście na mniejsze kawałki. Rozgrzewamy na patelni masło, dodajemy zmiażdżony czosnek i posiekany szpinak, dusimy aż szpinak zmięknie. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ricottę mieszamy ze śmietaną i 2 jajkami i śmietaną. Dodajemy masę do szpinaku i łączymy. Masę wylewamy na ciasto francuskie lub podpieczony kruchy spód. Pieczemy w 180 st. ok. 30 minut. 
Na 10 minut przed końcem pieczenia na środek tarty wbijamy jajko i dajemy pomidorki koktajlowe. 
Jeśli robimy tartę na cieście francuskim, to na ostatnie minuty przed końcem włączamy tylko dolne grzałki. 



11 komentarzy:

  1. Ślicznie wygląda! Zwłaszcza to jajeczko w środku :) Ale mam ochotę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak pięknie wyglada, że na pewno zniknęła w oka mgnieniu:)

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubie tarty. Twoja wyglada przepieknie i pysznie :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda :) Musi być pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetycznie wygląda z tym jajeczkiem na środku. Szpinak uwielbiam, więc z pewnością by mi taka tarta zasmakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też wolę na kruchym cieście. Tarta wygląda obłędnie. Na pewno smakowała wyśmienicie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. o tak! to danie mnie przekonuje:) przez ekran czuję jak smakuje...

    OdpowiedzUsuń
  8. Ach, piękna! Już mi synapsy pracuja co by tu zrobić żeby to zrobić.... bez nabiału i białej mąki...! Wspaniałości, dziekuję za przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam tarty, wyobraźnia nie ma granic !

    OdpowiedzUsuń
  10. To będzie pyszne :) zabieram się do roboty!

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger