Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Drożdżówki z jagodami i kruszonką

Nie było takiej możliwości,
żeby w tym roku zabrakło ciasta drożdżowego z jagodami.
Obojętnie w jakiej postaci.
Postawiłam na bułeczki drożdżowe,
w środku jagody, a na wierzchu słodka kruszonka.



ciasto drożdżowe:
na 14 niewielkich drożdżówek
  • 1 szklanka mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 80 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • ok. 1,5 szklanki jagód
Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, mieszamy z cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy zaczyn na na ok. 15 min. wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn, jajko, szczyptę soli i roztopione masło. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Odkładamy je następnie w misce w ciepłe miejsce na ok. 20 min do wyrośnięcia. Ciasto można rozwałkować na stolnicy i wycinać krążki, ja nabierałam do ręki, formowałam kule, a następnie wykładałam na blaszkę wyłożoną papierem i w środku każdej drożdżówki robiłam szklanką wgłębienie.
Opłukane i osuszone jagody nakładamy łyżką do każdego dołka i posypujemy (obficie) kruszonką.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180 stopni.

kruszonka:
(duża porcja)
  • 140 g mąki krupczatki
  • 100 g cukru
  • 100 g miękkiego masła 
Masło rozcieramy palcami w misce razem z mąką i cukrem, aż powstanie sypka kruszonka. 






19 komentarzy:

  1. Wszędzie kuszą jagody. Chyba najwyższy czas by zakupić kilka litrów tych fioletowych pyszności

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, a ja jestem wyjątkowo podatna na to jagodowe kuszenie. Chyba na żadne inne owoce tak w lecie nie czekam jak na jagody :)

      Usuń
  2. powtórzę się jeszcze raz :) MNIAM!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bistro mamo, gdzie kupujesz akcesoria do jadalni- takie Shabby chic ;)?
    Masz jakiś ulubiony sklep internetowy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mamo Aniu :)
      kupuję w różnych miejscach, ale też trochę dostaję. Na przykład tę tzw. salaterkę ażurowaną dostałam w prezencie. To Villa Italia, seria Clara. Mam kilka ulubionych sklepów internetowych, m.in. http://velvethouse.pl czy http://www.maisondecor.com.pl. Kopalnią jest oczywiście allegro, wpisz "schabby chic", a zobaczysz jakie cuda wyskoczą :)
      Ze stacjonarnych polecam TK Maxx, można tam znaleźć prawdziwe perełki :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Zapomniałam o Home&You oraz o Flo. W tych sklepach również można znaleźć ciekawe akcesoria :0

      Usuń
    3. Dzięki! Ja uwielbiam Riviera Maison czy Fresh Home. Pozdrawiam!

      Usuń
    4. Dorzucam do oba do ulubionych! Dziękuję :)

      Usuń
  4. Zabieram jedną drożdżówkę.
    Przepysznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj całe szczęście, że będąc na wsi u mamy najadłam się jagód chyba na cały rok :) Dzięki temu mogę oglądać te Twoje przysmaki i nie ślinić ekranu komputera =)

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy18/7/12

    Właśnie wróciłam z lasu i nazbierałam 2 litry tych fioletowych pyszności ...
    zaraz zabieram się za robienia ciasta drożdżowego. Mam nadzieję,że moje drożdżówki będą wyglądały tak smakowicie jak Twoje, na samą myśl już mi ślinka cieknie ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazdroszczę, że własnoręcznie mogłaś/mogłeś nazbierać jagód. Takie warte są dwa razy więcej niż kupne i każde ciasto z nimi musi się udać :)

      Usuń
  7. Anonimowy16/10/12

    bułeczki już w piekarniku, za 20 minut zobaczymy jaki będzie efekt końcowy :) dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaciskam kciuki!!! A też z jagodami? czy z innymi owocami sezonowymi?
      Ja też dziś myślałam o drożdżówkach, ale czasu mi zabrakło :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  8. Anonimowy19/6/14

    I like the valuable information you provide in your articles.

    I'll bookmark your blog and check again here regularly. I am quite sure I
    will learn many new stuff right here! Best of luck for the next!


    Also visit my webpage ... gagner de l argent

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy15/7/14

    Drożdzówki wyszły extra. Nie sa trudne w przygotowaniu a wyszło ich naprawde dużo ;) dzieki za przepis

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger