Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Jajko sadzone na makaronie ze świeżym szpinakiem



Uwielbiam szpinak w każdej postaci.
A jak do tego dochodzi jajko sadzone, 
z dobrze ściętym białkiem i rozpływającym się żółtkiem 
to do szczęścia nie potrzebuję już absolutnie nic więcej.
Nawet gdy za oknem pochmurno jak dzisiaj :)



Na 2 porcje:
  • 1,5 szklanki makaronu (u mnie kokardki)
  • 150 g świeżego (lub mrożonego) szpinaku
  • 200 g serka ricotta
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 jajka
Makaron gotujemy al dente. 
W międzyczasie płuczemy szpinak, siekamy i dusimy na oliwie lub maśle, aż zmięknie. Jeśli używamy szpinaku mrożonego (najlepiej brykiet, a nie miazgę) - dusimy aż woda  całkowicie odparuje. Dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, sól i pieprz i jeszcze chwilkę dusimy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy serek ricotta i  łączymy ze szpinakiem.
Kiedy makaron jest już ugotowany, dodajemy do niego masę szpinakową i delikatnie razem mieszamy.
Jajka sadzone smażymy na patelni i nakładamy na porcje gorącego makaron ze szpinakiem.
Można oczywiście zapiec całość w piekarniku, ale ja wybrałam wersję szybszą i chyba łatwiejszą :)

Smacznego!



4 komentarze:

  1. Wygląda obłędnie :) A jajo idealne. I jak ładnie podane.

    Pozdrawiam ♥ Pati

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, a jajko faktycznie wyszło idealnie. Choć z sadzonym jest łatwiej niż z gotowanym na miękko :)

      Usuń
  2. Jusia, ale piękne zdjęcia ;]
    super te Twoje jajeczko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję :)
      a Jusia mówią do mnie wszyscy znajomi, bardzo mi miło, że tak się do mnie zwróciłaś :)

      Usuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger