Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Cytrynowe cantucci z migdałami

Tym razem przepis nie został wyszukany przeze mnie w sieci, 
to on mnie znalazł, a raczej ona.
Ona to Olga :) 
Olga podesłała mi kilka swoich przepisów. 
Dziś wypróbowałam pierwszy i śmiało mówię, że jest sprawdzony :)
Cytrynowy aromat tych pysznych tradycyjnych włoskich ciasteczek
 jeszcze unosi się w mojej kuchni,
 a połowy cantucci już nie ma.

Następnym razem zrobię z pistacjami. 
I z podwójnej porcji ciasta :)



Przepis niemal wiernie skopiowałam, moje zmiany zaznaczyłam kursywą lub opisałam w nawiasach. 
  • 15 dag migdałów - parzymy, obieramy ze skórki i siekamy
  • 25 dag mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • skórka z cytryny (otarłam skórkę z dwóch cytryn, bo zależało mi na wyraźnym aromacie) 
  • ew. aromat cytrynowy lub migdałowy
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła
  • 2 jajka
Robimy kopczyk z mąki (jak na pierogi), dodajemy wszystkie składniki (oprócz migdałów) i ugniatamy ciasto. Na końcu dodajemy posiekane migdały. Jeżeli ciasto się źle wyrabia należy dodać mąki (przed dodaniem migdałów).
Wyrobione ciasto wkładamy do lodówki na około 30 min.
Po wyjęciu z lodówki dzielimy ciasto na 3 równe części i formujemy 3 równe wałeczki szerokości blaszki (przygniatamy z góry). 

Na wierzchu smarujemy bazą : żółtko+ łyżka mleka (nie posmarowałam, a dość mocno obsypałam mąką).
Wkładamy do piekarnika na 30-35 min., temp. 180 stopni.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i po lekkim ostudzeniu kroimy ukośnie w paseczki 1,5 cm i układamy na blaszkę (wałeczki muszą być pokrojone zanim całkiem wystygną, żeby nie stwardniały). Pokrojone paseczki pieczemy jeszcze około 15 min. w temp. 150 stopni. Ciasteczka można długo przechowywać w zamkniętym pojemniku. 
Przy podwójnej porcji dajemy 3 jajka zamiast 4.

Smacznego i dziękuję za przepis :)




6 komentarzy:

  1. One są wspaniałe! Jedne z moich ulubionych ciastek. Twoje wyglądaja bardzo ładnie i smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają tak pysznie. Nigdy nie jadłam takich ale chętnie zrobię :)

    Pozdrawiam ♥ Pati

    OdpowiedzUsuń
  3. ale kusisz, ale kusisz od rana!

    OdpowiedzUsuń
  4. fanatastyczne! nigdy nie próbowałam, ale teraz wiem że muszę!

    OdpowiedzUsuń
  5. Super wyglądają! Lubię wypieki z cytrynowym smakiem :)

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger