Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Sałatka francuska z Grabówki


Jest w Opolu takie miejsce, za którym tęskni nawet Edyta Górniak.
 I nie jest to amfiteatr :)
Na Placu Wolności, tuż obok Zielonego Mostku, znajduje się Grabówka,
 a Grabówce są najlepsze naleśniki na świecie.
 A sałatka w trzech wersjach (jarska, z szynką i oliwkami, z tuńczykiem i kaparami) jest jeszcze lepsza! 

Próbowałam odtworzyć ją w domu wielokrotnie i jeszcze nigdy się nie zawiodłam. 
To taka sałatka, do której można ciągle dodawać coś nowego
 i z powodzeniem można ominąć te składniki, których się nie lubi. 
Podobnie z sosami, ale o tym poniżej. 
Jednak smaku sosu takiego jak podają w naleśnikarni nigdy nie udało mi się zrobić.





 Składniki podstawowe sałatki jarskiej wg kolejności:
  • sałata lodowa lub mix sałat (takiego użyłam, była tam też marchewka)
  • pomidory w ćwiartki
  • ogórek w plasterki
  • rzodkiewka w plasterki
  • ananas w kawałkach
  • kukurydza (w oryginalnej są mini-kolby)
  • groszek 
  • ćwiartki ugotowanych jajek
  • starty żółty ser (nie dałam)
  • oliwki (nie ma ich w oryginalnej sałatce jarskiej)


Możemy dodać inne składniki:
  • szynkę pokrojoną w paski i oliwki
  • tuńczyka i kapary
Sosy:

Sosy do tej sałatki najlepiej podajemy osobno, a jeśli tak nie chcemy, to możemy sos dodać do sałatki w misce tuż przed podaniem.
Możemy podać:
  • sos vinegrette (jak w Grabówce)
  • sos czosnkowo-koperkowy
  • sos majonezowo-musztardowy
  • sos_jaki_kto_lubi :)




13 komentarzy:

  1. Bardzo efektowna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy14/5/12

    Muszę się tam kiedyś wybrać, bo póki co w mojej głowie Grabówka = naleśniki <3 :)) pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. panna_anna14/5/12

    Muszę się tam kiedyś wybrać, bo póki co w mojej głowie Grabówka = naleśniki <3 :)) pozdrawiam serdecznie.
    oh dlaczego na blogspot.pl nie można normalnie się podpisać? :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy5/3/13

    Sałatka świetna ale wciąż tajemnicą sa dla mnie składniki sosu chyba tego z musztardą, jak go zrobić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, spróbuj z tego przepisu:
      1 łyżeczka musztardy Dijon
      1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
      6 łyżek oliwy z oliwek (dałam pół na pół oleju i oliwy)
      szczypta soli

      W słoiczku mieszamy musztardę z sokiem cytryny lub octem winnym. Pod koniec dodajemy oliwę z oliwek i całość potrząsamy razem tak długo, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.

      To ciągle nie to samo co w Grabówce, ale przynajmniej jakaś namiastka ;)

      Usuń
    2. Anonimowy17/3/14

      ja robię sos jak powyżej, dodaję jeszcze pół łyżeczki miodu, jest naprawdę pyszny:)

      Usuń
  5. Anonimowy5/3/13

    i w sumie tego co jest dodawany do mojego ulubionego naleśnika nr 12 czyli koperkowo czosnkowy ??? Bistro mamo ratuj!!!! Ten z musztardą porostu kocham!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a koperkowo-czosnkowy robię na oko, ale też taki sam jak w Grabówce nie wychodzi

      pół na pół majonez z jogurtem naturalnym
      2 ząbki czosnku
      koperek
      szczypiorek
      sól
      troszkę cukru

      Mój mąż nie lubu z koperkiem, ja za to uwielbiam :)

      Usuń
  6. Anonimowy5/3/13

    To pisałam ja :-) Mama Kasia z Opola

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy6/3/13

    Czosnkowy robie podobnie ale też wciąż to nie to samo co w grabówce. Teraz wypróbuję ten cudowny musztardowy! z którym w sumie mozna zrobić wiele sałatek! Jeżeli chodzi o doprawianie sałatek to polecam jeszcze na miske (4 porcje)dowodlnych warzyw np. lodowa, papryka, kukurydza, pomidor , ogórek, cebula dodajemy 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczke soli, Oliwy na oko, 2-3 łyżki octu winnego ciemnego, przyprawę włoską (też na oko) z zielarskiego na ul. Krawieckiej! Polecam! Dziekuję za odpowedź ! Miłego dnia Kasia

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja szukam przepisu na egzotyczny sos z Grabówki z kaparami.

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger