Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Muffinki cytrynowe z makiem



Muffinki robione na szybko. 
Szukałam przepisu na takie babeczki, na które składniki będę miała w domu 
i nie będę musiała wysyłać o 20  męża na zakupy ;) 
Miały być dodatkiem do porannego śniadania. 
Nic szczególnego. 
Jakże milo się rozczarowałam, kiedy spróbowałam pierwszej babeczki... a później drugiej.
Są pyszne! 
Z wyczuwalną cytrynową nutą, lekkim makowym posmakiem, puszyste i  wilgotne.
Na pewno do powtórzenia!




Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki, na 12 muffinek:
lekko zmieniony (mniej cukru, bez soli, z większą ilością maku)


  • 170 ml oleju 
  • 225 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • sok i skórka otarta z jednej cytryny (dałam sok z 1,5 cytryny)
  • 2 łyżki maku 
W misce mieszamy suche składniki: makę, cukier, mak, proszek do pieczenia. 
W drugiej misce składniki mokre: olej, jajka mleko, sok i skórkę z cytryny.
Łączymy mokre składniki z suchymi i szybko mieszamy. Formę do muffinek wykładamy papilotkami.i nakładamy ciasto. Posypujemy makiem dla dekoracji. 
Pieczemy około 20 - 25 minut w temperaturze 180ºC.
R aczej nie jemy ciepłych :)




4 komentarze:

  1. Przepis przetestowany -mhmmmm pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Puszyste.delikatne.dodalam skórkę smażona w lukrze.suoer przepis!dzięki😉

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger