Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

sobota, 11 lutego 2012

Kremowa zupa czosnkowa


Zupy czosnkowe gotuję od zawsze, 
zaczynałam od tzw. czeskich, czyli najprostszych, klarownych i rosołowych, 
później był czeskich ciąg dalszy, 
ale zapiekanych w kokilkach pod grzanką z mozzarellą 
i z ukrytym w środku jajkiem w koszulce, 
a teraz jest czosnkowa na bazie topionego serka. 
I ta pod każdym względem odpowiada mi najbardziej.
Pierwszy raz spróbowałam podobnej w Czarcim Kopycie.
Swoją drogą polecam odwiedzić tę piekielną knajpę przy okazji pobytu w Ustroniu :)




  • 3 - 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 serki topione (200 g)
  • 1,5 litra rosołu
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
  • czerstwe pieczywo na grzanki
  • starty żółty ser do posypania
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na złoty kolor na maśle, dodajemy pokrojony na większe kawałki czosnek. Zalewamy cebulę i czosnek wywarem rosołowym, wrzucamy ziemniaki i gotujemy, aż będą miękkie. Na koniec dodajemy serki topione, gdy się roztopią miksujemy zupę w blenderze. 
Doprawiamy solą i pieprzem. 

Można dodać koperek,nawet duuuużo koperku, bo koperek bardzo lubi czosnek :) 
Można również zupę podać z prażonymi migdałami...
Można jej smak zmienić dodając łyżeczkę startego chrzanu... :)

Tym razem w wersji tradycyjnej, czyli z grzankami i startym żółtym serem. 




28 komentarzy:

  1. ja właśnie w poniedziałek do Ustronia jadę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. A serki powinny być zwykłe, czyste ? Bardzo mnie skusiła ta zupka, chyba dziś zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, najlepsze są czyste serki np. tylżycki. Ale ciekawy byłby też z dodatkiem słonecznika. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. tak dawno nie jadłam zupy czosnkowej.. aż wstyd.
    ale chyba się jakoś odpłacę bliskim, robiąc taką
    wspaniałą jak Twoja. zapowiada się wspaniała uczta!

    OdpowiedzUsuń
  4. super:) i na taka zime to taki przepis sie przyda:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Narobilas mi ochoty na taka zupke:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapomniałam napisać, że zupka wyszła rewelacja. Dziękuję za przepis i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy23/11/12

    Jadłem we wrześniu genialną zupę czosnkową w schronisku na Turbaczu i jakoś tak nabrałem ochoty. Zrobiłem ją wg Twego przepisu trzy razy i jestem zachwycony. Czy to efekt przepisu, czy też ja jestem świetnym kuchcikiem? Dzięki wielkie, Maciek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziś, dzięki komentarzowi poniżej zobaczyłam ten wpis :) Bardzo mnie cieszą takie opinie :) Pozdrawiam i przyznaję, że też ją bardzo lubię :)

      Usuń
  8. Ten Anonim to mój Brat,który zrobił tą zupkę u nas w domu, a teraz ja robię, bo nam tez bardzo zasmakowała:))Pozdrawiam, Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powód do radości mam więc podwójny :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  9. Anonimowy17/1/13

    Zupa pyszna.....cytuje słowa mojej córki, dzisiaj rozsyłam przepis znajomym ,bo wczoraj o niej opowiadałam i narobiłam wszystkim smaka:))Pozdrawiam i fajny blog:))

    OdpowiedzUsuń
  10. Anonimowy17/1/13

    Oczywiście link do Pani bloga:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie, a ja dziś chciałam ją zrobić a nie mam czosnku w domu :) Przekładam na jutro. Pozdrawiam :)

      Usuń
  11. Anonimowy18/1/13

    Właśnie zjedliśmy zupę, która wyszła mi rewelacyjnie. Ja, aby smak był bardziej wyrazisty, dałam 3 duże cebule. Wszyscy- nawet dwuletni synek- zajadali się ze smakiem. Dziękuję za świetny przepis. Pozdrawiam, Kasia M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też dziś była. Zamiast serków dałam ser lazur, bo tylko taki miałam. Zjedzona do dna :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  12. A dzisiaj ja zrobiłam Twoją zupkę :)))) jest po prostu przepyyyyysznnaaaaaa zrobiłam ją mojej sistar niedobrej co mi dokucza ;P noooo ale starszych sióstr się nie wybiera hahahahah (w sumie to nie jest taka zła ;)))))))) ściskam Cię mocno i całuję moja Bistro Muzo ! tu Twoja cicha wielbicielka - mama Tymka ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pisząc że nie jest taka zła miałam na myśli Sistar bo zupa rewelacja ;)))))

      Usuń
    2. zasadniczo sistar też rewelacja ... ale nie mogę jej tego powiedzieć ;))))))) ...hahahah to se sama ze sobą pogadałam i na dodatek na stronie Twojej zupki ... NO ALE TA ZUPA NAPRAWDĘ BAAARDZO DOBRA :)))

      Usuń
    3. Ale że to Ty MAjucha?? Tzn. teściowa mojej córki???
      A kiedy my się zobaczymy ????? Bo mi tęskno za Wami!

      Usuń
  13. Anonimowy6/6/13

    Fantastyczny przepis,zupa przemyślana:-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Anonimowy3/11/13

    mniammmmmmmmmmmmmmmmm :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Anonimowy17/2/14

    Właśnie zrobiłam - pycha! Jak tak dalej pójdzie, to nauczę się gotować ;-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Anonimowy4/11/14

    Zupa pyszna, tyle że zamiast 5 ząbków czosnku dałam ok 12 i jeszcze nie wydaje nam się "przeczosnkowana". Ale to wedle upodobań :) Dziękuję za super przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie pewnie też by smakowała... dziękuję za komentarz :) Przypomniałam sobie o tej zupie, a dawno jej nie robiłam! Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię proszę, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie mi łatwiej Ci odpowiedzieć.