Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Babka ziemniaczana

Chyba lepsza na drugi dzień niż zaraz po upieczeniu,
 ale tu zdania mogą być podzielone :)

Na zimno lepiej się kroi i wygląda w plastrach jak pasztet, 
co bardzo dobrze widać na ostatnim zdjęciu. 
Takie plastry można podgrzać na rozgrzanej patelni, 
smakują lepiej niż placki ziemniaczane. 





  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule (dałam 3, przesadziłam... )
  • 2 jajka
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 3/4 szklanki mąki
  • sól, pieprz
Boczek pokroiłam w kostkę, podsmażyłam.
Ziemniaki i cebulę przetarłam na tarce na drobnych oczkach (a raczej robot kuchenny przetarł), wymieszałam z mąką i jajkami, doprawiłam solą i pieprzem. 

Nie ma z tym dużo roboty, pod warunkiem, że nie trzeba ręcznie trzeć ziemniaków :)

Masę przełożyłam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 st. równą godzinę. 

Podałam z sosem pieczarkowym i ćwikłą.



krojona na ciepło
krojona na zimno

6 komentarzy:

  1. Babka ziemniaczana? Brzmi bosko, wygląda bosko. Jednym słowem - pychota ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna. Ja pamiętam taką babę z czasów dziecinnych - danie typu taniu i dużo. Zdecydowanie, tanio, szybko i na dodatek jak pysznie :) Przepis wspaniały.
    Osobiście polecam do tego jeszcze delikatny sos gulaszowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie, tanio i dużo, koniecznie muszę powtórzyć.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Anonimowy29/1/13

    Jest boska. Też taką robię. Koniecznie z sosem grzybowym lub pomidorowym.
    AGA

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy8/3/13

    Babka ziemniaczana jest potrawą regionalną rodem z Podlasia. Od niedawna przygotowuję tę potrawę na życzenie mojego męża, który ma "podlaskie korzenie". Babka smakuje również i mnie oraz mojej córce.
    Ciasto wykonuję tak samo, jak Ty, z tym, że masę ziemniaczaną odsączam na sitku i dodaję do ciasta. Aby masa ziemniaczana nie ciemniała dobrze jest dodać 2-3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany.Najlepsze ziemniaki na placki ziemniaczane i na babę są ziemniaki odmiany Vineta.
    Przepis super. Super pomysł z wyściełaniem blaszki papierem. Ja piekę w kamionkach wykładanych cieniutkimi plastrami boczku. Też fajnie smakuje i wygląda. Do środka baby czyli po nałożeniu 1/2 porcji ciasta daję skwarki z boczku przesmażone z grubo pokrojoną cebulą. W przekroju, wychodzi tort :)
    Gratuluję sympatycznego bloga z fajnymi przepisami.
    Gospocha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, za tak cenne uwagi! Plastrami boczku wykładam formę kiedy piekę pasztet a nie pomyślałam, żeby wyłożyć też tutaj :) Bardzo, bardzo dziękuję za te mądre słowa i porady! Pozdrawiam!

      Usuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger