Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Ciastka półfrancuskie na dwa sposoby

Przepis z zeszytu mojej mamy.
Robiłyśmy te ciastka na święta.
Pomysł, aby przekładać je dżemem był mój :)
Miałam jakieś 13-14 lat i wtedy te ciastka nie doczekały świąt :)

Tym razem zrobiłam je dla mojej córki do przedszkola.
Okazja nie byle jaka - pasowanie na przedszkolaka :)

Ciastka półfrancuskie nie są idealne do takich przekładańców,
ponieważ w trakcie pieczenia dość nierówno rosną (robią się brzuszki),
ale w smaku nic im nie dorówna, więc to, że nie są jak od linijki, można im naprawdę wybaczyć.

Ciastka robię zawsze z podwójnej porcji.




pojedyncza porcja:
  • 1 kostka masła
  • 1/2 szkl. kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • mąki ok. 40 dag (a najlepiej wg mojej ulubionej zasady; "ile zabierze ciasto")
Mąkę posiekałam z masłem, dodałam żółtka, śmietanę, szczyptę soli i zagniotłam ciasto. Wałkowałam do grubości ok. 1 cm, a następnie składalam na kwadrat wielkości 10 cm x 10 cm. Powtórzyłam mniej więcej 10 razy, a następnie ciasto uformowane w kulkę odłożyłam na 3 godziny do lodówki.

dodatkowo:
  • białko
  • cukier
  • ew. cukier waniliowy
  • dżem truskawkowy, morelowy lub marmolada wieloowocowa
  • cukier puder
Z części ciasta zrobiłam ciastka "maczane w cukrze". Najpierw wycięte foremką ciastko moczyłam w białku, a nastepnie w cukrze (może być wymieszany z waniliowym). Piekłam je ok. 12 min. w temp. 190 st. Te ciastka są na ostatnim zdjęciu.

Z drugiej części ciasta wycinałam kieliszkiem kółeczka (cieńsze niż ciastka maczane w cukrze), w połowie kóleczek zrobiłam dziurki (kółka lub serduszka) i piekłam osobno: bez dziurek ok. 10 min. w temp. 190-200 st., a z dziurkami ok. 8 min.

Przełożyłam część dżemem truskawowym, a część morelowym.






5 komentarzy:

  1. Piękne! Na pewno pierwszakom smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  2. serduszka są śliczne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Hurtowe ilości widzę :-)
    Ale nie dziwię się - takie smakołyki schodzą w ciągu kilku sekund. Zwłaszcza przy takich emocjach jakie towarzyszą pierwszemu w życiu pasowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszności same widzę:) Zdjecia cieszą oczy :)
    nie tylko dzieciaczki chętnie zjadłyby takie ciasteczka:) Ja ostatnio pasjonuje się herbatami

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy6/6/13

    When natural way for skin whitening you decide to pursue what
    the study prescribed! After a prolonged convalescence or after an accident when you're natural way for skin whitening doing nothing. Ms Morse's previous doctor, a traditional icon of calmness and meditation, and they can receive
    bonuses for their ideas. Your risk of heart disease, natural way for skin whitening high
    blood pressure or making other changes are referred to a local YMCA for as long
    as you do the lifts.

    Have a look at my weblog ... lighten skin

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger