Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Sernik z Czarnego Lasu

Sernik, nazwany przeze mnie "Sernikiem z Czarnego Lasu"
jest efektem kompromisu w małżeństwie :)
Ja chciałam upiec sernik bardziej tradycyjny, mokry i ciężki.
Mąż zażyczył sobie ciasta z murzynkiem w tle,
ser ostatecznie wchodził w rachubę...
 wiśni się nie spodziewał :)

Ostatecznie stwierdził, że bez nich "to nie byłoby TO"




W pewnej opolskiej cukierni można kupić sernik japoński.
Niestety, nie znalazłam przepisu na to pyszne ciasto
i postanowiłam zrobić coś "na wzór".

Przepis "pożyczyłam" z blogu Moje Wypieki
http://www.mojewypieki.com/post/sernik-w-ciescie-czekoladowym

Wierzch udekorowałam wiśniami (Vortumnus - Smaki Lata).
 Rozpuściłam 1 galaretkę wiśniową w 1 szklance gorącej wody,
połączyłam z wiśniami (dżemem tego nazwać nie można
- kojarzy mi się to "coś" z owocami w kisielu),
poczekałam, aż zacznie tężeć i wyłożyłam na sernik.

Smacznego :)







14 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy3/11/11

    obłędnie!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wisnie + czekolada to zawsze strzal w dziesiatke. A serniki uwielbiam, wiec to ciasto koniecznie musze wyprobowac!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dżastina! To musi być cudowne! Ależ ja Ci zazdroszczę tego talentu... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda magicznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy28/12/11

    Ciastko wyszło cudnie,smak pierwsza klasa.Muszę przyznać,ze trochę modyfikacji z wisieńkami też było:).Użyłam wiśni w zalewie z amaretto i połaczyłam z galaretką-mniam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Cieszę się, że smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy6/6/12

    a kiedy dac ta galaretke?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tężejącą galaretkę dajemy na upieczony i wystudzony sernik.

      Usuń
  9. Anonimowy6/6/12

    dziekuje za szybka odp. pozdrawiam!!! przepis ląduje w moich ulubionych

    OdpowiedzUsuń
  10. Anonimowy6/10/15

    Wyglada apetycznie ,trzeba wyprubowac

    OdpowiedzUsuń
  11. Anonimowy21/5/16

    poproszę o przepis, ponieważ nigdzie nie mogę znaleźć a wygląda wyśmienicie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie strona się nie wyświetla, przepis na bazę, czyli sernik w cieście jest TUTAJ , a reszta tak ja w opisie:
      Wierzch udekorowałam wiśniami (Vortumnus - Smaki Lata).
      Rozpuściłam 1 galaretkę wiśniową w 1 szklance gorącej wody,
      połączyłam z wiśniami (dżemem tego nazwać nie można
      - kojarzy mi się to "coś" z owocami w kisielu),
      poczekałam, aż zacznie tężeć i wyłożyłam na sernik.

      Smacznego!

      Usuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger