Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Semifreddo z malinami

Dziś zapraszam na deser!
Robiłam go po raz pierwszy i smakiem najbardziej zachwycił mojego męża :)
a to rzadkośc ;)



  • ok. 20-30 dag malin
  • 400 ml śmietanki kremowej
  • 10 dag cukru
  • 1 łyżka masła
  • 2 jajka
  • 5-6 bez
Maliny umyłam, część zostawiłam do dekoracji, a resztę wrzuciłam na rozgrzane masło, dodałam łyżeczkę cukru i smażyłam kilka minut, aż zrobi się marmoladka, ale nie wszystkie owoce stracą swój kształt. 

Osobno ubiłam: śmietanę na sztywno, a w drugiej misce najpierw białka, później dodałam cukier, a na końcu żółtka. Delikatnie połączyłam obie masy, dodałam skruszone w dłoniach bezy i przelałam do formy keksowej, którą wcześniej wyłożyłam folią spożywczą. Na koniec dodałam podsmażone maliny i klilka razy przemieszałam masę łyżką (ale malinki i tak opadły na dno ;) )
Mroziłam ok. 5-6 godzin.




6 komentarzy:

  1. Uwielbiam semidreddo! Twoje prezentuje się obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, oj... jaka pychota! Jak dobrze, że mam w domu koszyczek malin :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. prezentuje się tak wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  4. częstujcie się proszę :)
    tylko pogoda nie sprzyja, niestety, takim deserom...

    OdpowiedzUsuń
  5. Mojemu też by smakowało!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bajecznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger