Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Tarta z kurkami i gorgonzolą

Nie będę kłamać, tarta trochę oszukana ;)
Nie robiłam kruchego ciasta, użyłam gotowego ciasta drożdżowego na pizzę.
Ale w skrócie powiem - nie dość, że tarta smakowała wyśmienicie
to jeszcze wyglądała całkiem całkiem :)




  • gotowe ciasto mrożone na pizzę
  • ok. 1/2 kg kurek (część najładniejszych zostawiłam w całości)
  • ok. 20 dag wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 jajka
  • 150 ml gęstej śmietany
  • ok. 20 dag sera z niebieską pleśnią
Kurki oczyściłam, opłukałam i osuszyłam.
Zeszkliłam cebulę i usmażyłam boczek, dodałam kurki i smażyłam ok. 10 minut. Doprawiłam solą i pieprzem.
W międzyczasie nagrzałam piekarnik do 180 stopni.
Roztrzepałam jajka ze śmietaną, połączyłam z boczkiem, cebulką i kurkami.
Ciasto drożdżowe rozłożyłam na wysmarowanej masłem formie do tarty.
Napełniłam nadzieniem i zawinęłam z ciasta brzegi.
Na wierzch tarty położyłam pokrojoną w kostkę gorgonzolę oraz wczesniej odłożone kurki.
Piekłam przez 40 minut.

Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Wygląda C U D O W N I E! Z chęcią bym zjadła :)
    Z pewnością spróbuje! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Aaaaa!!! Ja chcę kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  3. dziekuję :)
    nie ukrywam, że też mi smakowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj jaka pyszna mmmm,aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy4/9/11

    Zrobiłam, wyglądała podobnie, smakowała pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Cieszę się, idealny czas na takie dania :)

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger