Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Tarta z kremem waniliowym i borówką amerykańską


Dawno nie jadłam borówki amerykańskiej.
Nie będę ukrywać, że wolę je na śniadanie z jogurtem niż w cieście. 
Ale własny blog zobowiązuje :)) więc jest tarta z kremem waniliowym i rzeczonymi owocami!

Ciasto kruche:
na formę o średnicy 27 cm
  •   2 szklanki mąki (lub inaczej - tyle, ile zabierze ciasto)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 10 dag masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany.
Składniki siekam nożem na tortownicy, następnie zagniatam ciasto i chowam na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkowuję, przenoszę na formę do pieczenia tarty, nakłuwam widelcem i piekę ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Krem waniliowy:
  • 100 ml mleka
  • 100 ml słodkiej śmietanki (36 %)
  • cukier wanilinowy
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 czubate łyżki budyniu waniliowego
Mleko i śmietankę zagotowałam z cukrem wanilinowym i odstawiłam, żeby wystygło. Oczywiście najlepiej jak mamy prawdziwą wanilię, a jak nie to ratujemy się cukrem i budyniem waniliowym :)
Żółtka ubijam z cukrem pudrem i do ubitej masy dodaję powoli przestudzone mleko. W części mleka roztrzepuję budyń, tak aby nie powstały grudki i dolewam do masy.
Kiedy wszystko ładnie się połączy, wylewam na podpieczony spód ciasta, posypuję połową borówek i piekę ok. 10-15 min. w piekarniku (180 st.)
Resztę owoców posypuję już na upieczone ciasto, tuż przed podaniem.









4 komentarze:

  1. Jak ślicznie wygląda! Nie mogę się napatrzeć i mój apetyt zaczyna sie odzywac :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podziwiam cie że dotrwały do stanu tarty...mnie się nigdy nie udaje..łade ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuję :)
    borówek byłoby więcej, gdyby wszystkie dotrwały :)
    moja córka zapytała dziś co to za owoc, powiedziałam, ze borówka, a ona stwierdziła, że chyba nie chce jeść mrówek... ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj,

    zapraszam do mnie po wyrożnienie :-))
    http://waniliowo.blox.pl/2011/07/Wyroznienie-i-podziekowanie.html

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger