Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Corn & Bacon Chowder


Czyli pożywna zupa z kukurydzą, boczkiem oraz ziemniakami.

Dodaję do niej papryczkę chilli i furę koperku.
Mój mąż mówi, że to zupa amerykańska ;)
I że tylko smak koperku psuje jej amerykańskość :))
Ja najbardziej w tej zupie lubię słodycz kukurydzy i mleka połączoną z ostrym chilli.
Przy tej zupie nie potrafię opanować podjadania łyżką prosto z garnka :)
I jeszcze jedno - robi się ją ekspresowo :)




  • ok. 20 dag wędzonego boczku
  • 4 ziemniaki grubo pokrojone
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 szkl. mleka (lub pół na pól: śmietana kremówka z wodą)
  • sól
  • pieprz
  • puszka kukurydzy
  • papryczka chilli
  • duuuużo świeżego koperku
  • ew. czosnek (ale jak daję chilli to nie ma potrzeby dodawać kolejnych atrakcji smakowych)
  • 1 łyżka masła
Boczek kroję i smażę na patelni, pod koniec wrzucam do boczku kukurydzę i jeszcze chwilę trzymam na ogniu.  Na maśle najpierw chwilę podsmażam pokrojone ziemniaki, następnie zalewam je wodą i mlekiem, gdy zmiękną dodaję boczek z kukurydzą. Doprawiam solą, pieprzem i suszoną papryczką chilli. Na koniec wsypuję drobno posiekany koperek i doprowadzam do wrzenia.

Zapraszam :))

2 komentarze:

  1. Anonimowy21/7/14

    Przeglądam Pani bloga i wow! jestem zauroczona! Wszystko tutaj zachęca do gotowania :) dlatego też jutro na obiadek będzie zupka kukurydziana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest mi bardzo miło! To jedna z pierwszych zup na blogu :) Mam nadzieję, że będzie smakować! Pozdrawiam!

      Usuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger