Obserwuj bloga przez email

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Malinowo-śmietankowe ciasto z nutellą i sucharkami






Pomysł na ciasto podpatrzony w połowie u koleżanki z pracy, a w połowie na weselu
.
Słodko-kwaskowe, idealne na upały, 
najlepsze prosto z lodówki.

Oprócz walorów smakowych jest jeszcze jeden plus 
- w postaci efektu kolorystycznego. 

Ciasto składa się z 4 wartstw, 
z czego pierwszą (ciasto kruche) z powodzeniem można ominąć.


Amatorom tego ciasta polecam wersję z musem brzoskwiniowym, przepis znajduje się TUTAJ 
lub wersję z musem truskawkowym - TUTAJ




Ciasto robiłam w tortownicy o średnicy 27 cm.

warstwa I - ciasto kruche
  • 1 i 1/3 szkl. mąki
  • 2 żółtka
  • 1/2 kostki masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagniotłam, następnie rozwalkowałam ciasto, przeniosłam na wysmarowaną tłuszczem tortownicę i upiekłam na złoty kolor (ok. 15 minut w temperaturze 170 st.)

warstwa II - nutella z sucharkami
  • 3/4 opakowania sucharków (ok.200 - 230 g)
  • 400 g nutelli
Sucharki zmiksowałam w robocie kuchennym na hmmmm... tartą bułkę... Czemu więc od razu jej nie użyłam???  Nie wiem, dalej będę miksować sucharki, bo zawsze można zostawić drobne grudki, które poźniej fajnie chrupią w cieście :)
Do zmiksowanych sucharków dodałam nutellę (w miarę ciepłą, nie z lodówki) i mieszałam razem drewnianą łyżką.
Taką masę rozprowadziłam  na wystudzonym kruchym cieście. Można ją też rozsmarować bezpośrednio na tortownicy, jeśli omijamy pierwszą warstwę.
Wstawiłam do lodówki.

warstwa III - śmietankowa
  • 400 g śmietanki kremówki (2 małe kubki)
  • 500 g sera białego (najlepiej takiego "z wiaderka" do serników)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w małej ilości gorącej wody
Śmietankę kremówkę ubiłam razem z cukrem pudrem, dodałam ser, a na końcu rozpuszczoną żelatynę. Kiedy masa zaczęła tężeć wyłożyłam ją warstwę nutellowo-sucharkową i ponownie włożyłam do lodówki.

warstwa IV - malinowa
  • 300-400 g malin świeżych lub mrożonych
  • 2 galaretki o smaku malinowym
Maliny zmiksowałam, miałam kupione mrożone. Galaretkę rozpuściłam w połowie wody, która była podana w przepisie na opakowaniu( czyli 2 galertki w 500 ml wody) i połączyłam ze zmiksowanymi malinami.
Kiedy mus zaczął tężeć wylałam go na masę śmietankową (trzeba to robić delikatnie, żeby uniknąć utworzenia "wulkanów" na warstwie białej.

Mocno schłodziłam w lodówce i na drugi dzień zaniosłam do pracy :)))


54 komentarze:

  1. Anonimowy11/11/11

    Pycha:)jadłam,niebo w gębie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy1/12/11

    ja robię z truskawkami i galaretką ale bez kruchego ciasta;)
    Ale spód placka to niebo w gębie

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie ten kruchy placek jest całkowicie zbędny :) Mam zamiar zrobić wkrótce miniaturki tego ciasta w foremce na muffinki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentuje się bardzo apetycznie :) Takie mocno letnie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy12/1/12

    zrobiłam ale zamiast kruchego ciasta położyłam petitki, mmmm pycha, właśnie mam zamówienie na następną blachę

    OdpowiedzUsuń
  6. na pomysł z petitkami nie wpadłam :) na pewno do wykorzystania :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To jest taki typ przepisu "i tak nie skończysz na jednym kawałku". W moim przypadku skończyło się na 3 i pół....

    OdpowiedzUsuń
  8. Moje ciasto właśnie się chłodzi ;D
    Super pomysł! A mus + galaretka to strzał w dziesiątkę! Gratuluję :)

    Zapraszam na mój blog : http://hotchocolate17.pinger.pl/
    Chociaż dopiero zaczynam przygodę z blogiem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będę zaglądać na bloga na pewno, pozdrawiam!

      Usuń
  9. Cocoa4/3/12

    O jeej! Tak jak podejrzewałam, ciasto jest niesamowite! Chociaż nieco zmodyfikowałam Pani przepis robiąc warstwę śmietankową ze śmietanki 36% i serka mascarpone. A do warstwy z sucharkami i nutellą dodałam 1/2 łyżki gorzkiego kakao dla koloru.

    Po prostu niebo w gębie :D

    Pozdrawiam cieplutko :*

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto pyszne , a ja chciałam zapytać: Jak pani zrobiła galerię "fotoksiążkę kucharską"?
    Byłabym wdzięczna za odpowiedź ponieważ również prowadzę bloga i chciałabym stworzyć podobną galerię :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję :)
    Proszę o kontakt ze mną poprzez box "napisz do mnie", odpowiem i podpowiem kilka blogowych pomysłów. Pozdrawia i proszę o kontakt :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Anonimowy22/9/12

    Witam

    A mrożone maliny przed zmiksowaniem należy rozmrozić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, powinny być rozmrożone, przynajmniej trochę. Dzięki temu, że będą chłodne, galaretka zmieszana razem z nimi, szybciej stężeje. Pozdrawiam!

      Usuń
  13. Ciasto robiłam już 3 razy.. za każdym razem znajomi i rodzina pyta co jest na spodzie.... i wtedy zaczyna się zgadywanka :).. Dodam, że moja wersja jest bez cista kruchego. Ostatnim razem wypróbowałam wersję z brzoskwiniami z puszki. Za każdym razem używam świeżych malin...słodki spód z kwaśnymi malinami to idealne połączenie. dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo! A spód jest zbędny, zrobiłam tylko ten jeden raz z kruchym spodem. Następne były już bez. Muszę kiedyś zrobić nowe zdjęcia, podmienić w tym przepisie i pominąć kruche na dole :) Pozdrawiam!

      Usuń
  14. Anonimowy17/11/12

    ciasto przygotowałam jako tort na urodziny synka- goście chwalili, ale mi osobiście najlepiej smakowało dopiero na 3 dzień (jakimś cudem ustał się kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie jadłam tego ciasta na trzeci dzień :) Ja chyba je przygotuję dla męża na urodziny zamiast tortu :) Pozdrawiam!

      Usuń
  15. Uwielbiam to ciasto, jadłam też w wersji z wiśniami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie z wisniami jeszcze nie robiłam :) Ale zrobię, bo ja już robię raz na tydzień... nie tylko dla siebie :)

      Usuń
  16. Przepyszne ciasto, mój mąż je uwielbia :) zrobię je znowu na weekend.

    OdpowiedzUsuń
  17. Anonimowy12/4/13

    Witam, a co można użyć zamiast żelatyny?:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można użyć agaru, do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością. Więcej na temat agaru, sposobu stosowania można poczytać TUTAJ

      Usuń
    2. Anonimowy13/4/13

      Za późno odczytałam odpowiedz i zrobiłam białą masę ze śmietanki i mascarpone, wyszło pycha!!! Angela

      Usuń
    3. Anonimowy4/3/14

      Zamiast żelatyny proponuję śmietan fix, na 500 g kremówki 2 lub 3 opakowania fixa - w zależności od pożądanej konsystencji

      Usuń
    4. Anonimowy4/3/14

      wtedy do ubitej kremówki dodajemy fix i jeszcze chwilę miksujemy na wysokich obrotach, ja dodaję tylko płaską łyżkę cukru pudru i nie dodaję żadnego serka. Dzięki fixsowi bita śmietana zachowuje odpowiednią konsystencję i ciasto jest jeszcze bardziej delikatne :) polecam :)

      Usuń
  18. Witam. Mam w planie zrobić to ciasto na imieniny babci. Problem jednak w tym, że musiałabym wieźć je samochodem prawie 2 h. I moje pytanie: jak to ciasto zachowuje się poza lodówką? Myśli Pani, że wytrzymałoby taką jazdę czy lepiej sobie darować? Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      myślę, że wytrzyma. Dałabym jednak ciut więcej żelatyny do masy serowej (tak o 3/4 łyżeczki), tyle samo dodałabym żelatyny do części z galaretką (albo galaretki rozpuściłabym w mniejszej ilości wody). I przewoziłabym w tortownicy z zapiętymi bokami, dopiero po dotarciu na miejsce radziłabym lekko odciąć nożem i rozpiąć tortownicę. Przeciwskazaniem na pewno byłby upał i brak klimatyzacji w samochodzie :)Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo za odpowiedź :) Klimatyzacja jest, upału nie przewiduję, więc mam nadzieję,że będzie ok :) Dam znać jak wyszło :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  19. Melduję, że ciasto się udało i wszystkim bardzo smakowało :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Anonimowy19/10/13

    Pycha ją robilam z galaretka o smaku wiśni bardzo smaczne. Anita

    OdpowiedzUsuń
  21. Dzisiaj zrobiłam to ciasto, jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Anonimowy7/5/14

    a mi się zrobiły duże grudki z żelatyny w tej sernikowej masie nie wiem czemu, wlalam stopniowo do masy (miksując) dobrze wymieszaną płynną żelatynę....

    OdpowiedzUsuń
  23. Anonimowy8/5/14

    żelatynę dodajemy gorącą, letnią, zimną ?

    OdpowiedzUsuń
  24. Czy ten spod z Nutelli jest chrupiacy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tylko należy uważać, żeby nie dać za dużo nutelli :)

      Usuń
  25. Witam podoba mi się bardzo to ciasto tylko chciałabym się upewnić czy az 2 łyżki czy łyzeczki żelatyny do usztywnienia śmietany? Pozdrawiam :) Ewa

    OdpowiedzUsuń
  26. Anonimowy17/3/16

    JA ZAMIAST CIASTA KRUCHEGO ROBIĘ NA BISZKOPTOWYM - PYCHA

    OdpowiedzUsuń
  27. Anonimowy29/12/16

    Witam, super przepis, czy galaretke malinowa mozna zastapic galaretka o smaku truskawkowym? Pozdrawiam goraca, Karolina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście można :) Można też dać zmiksowane truskawki zamiast malin :)

      Usuń
  28. Anonimowy29/12/16

    Dziekuje za blyskawiczna odpowiedz, jutro bede piekla - dam znac jak wyjdzie :) Karolina

    OdpowiedzUsuń
  29. Witam! Jako całkowity laik, nie robiący zbyt wielu ciast, Chciałam zapytać czy śmietana ma być ubitą na calkiem sztywno nim dodam ser?? I czy ta śmietanę z serem połączyć łyżka czy zmiksować?? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, śmietankę na sztywno, ser może być wmiksowany. Ram będzie nawet lepiej bo nie będzie grudek, a to nie biszkopt więc nie trzeba tak bardzo uważać, żeby delikatnie połączyć :)

      Usuń
    2. Tak, śmietankę na sztywno, ser może być wmiksowany. Ram będzie nawet lepiej bo nie będzie grudek, a to nie biszkopt więc nie trzeba tak bardzo uważać, żeby delikatnie połączyć :)

      Usuń
  30. Anonimowy10/4/17

    na jak duża tortownicę jest ten przepis:)? ciasto jadłam raz w życiu - niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To akurat robiłam w sporej całkiem, bo o średnicy 27 cm, ale z powodzeniem można zrobić w takiej o średnicy 23-25 cm. Pominęłabym warstwę z kruchego ciasta, robiłam ciasto kilka razy i jest zupełnie zbędna :)

      Usuń
  31. Anonimowy23/3/18

    Czy sucharki mozna zastapic ciastkami krychymi lub biszkoptami?chcialam ciasto przerobic na bezglutenowe,nie wiem czy gdzies znajde suchary gluten free

    OdpowiedzUsuń
  32. Czy masa z sucharkami jest twarda? Zamierzam przełożyć nim jedna warstwę tortu i nie chciałabym mieć później problemu z krojeniem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak nutella z sucharkami zastygnie to może być problem... ewentualnie można zmniejszyć ilość sucharków o połowę.

      Usuń
  33. Super pomysł, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

    Hương Lâm chuyên cung cấp bán máy photocopy và dịch vụ cho thuê máy photocopy giá rẻ, uy tín TP.HCM với dòng máy photocopy toshiba và dòng máy photocopy ricoh uy tín, giá rẻ.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię proszę, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie mi łatwiej Ci odpowiedzieć.

Copyright © bistro mama , Blogger