Pieczone awokado z sosem chipotle majo
Dzień dobry, dzień dobry! Mówiłam w maju, że za jakiś tydzień już wrzesień? No i proszę, wszystko się zgadza. Staram się z całych sił chłonąć wiosnę, lato i ciągle mało i za szybko. Jak Hania była mała, wstawała rano i pytaliśmy jak spała, odpowiadała nam: mao i zieee. Więc tak mam z kolejnym latem, które właśnie minęło.
Jesień jest piękna. Lubię jesienne temperatury, jesienne kolory i ubrania. Ale nie lubię faktu, że po złotym czasie przychodzi miesiąc nocy (tak widzę listopad), później chwilę lepię uszka, czekam na gości i znowu jestem w dwóch miesiącach, które kojarzą mi się z poczekalnią albo jakąś kolejką do lepszego, czyli do wiosny.
Ale nie byłabym sobą, gdybym tych miesięcy nie doceniała. Można wtedy bez specjalnych wyrzutów sumienia leżeć pod kocem z książką, wyjadać łyżeczką śliwki pod kruszonką i popijać ziołowe herbatki. Można też znaleźć czas na nowe dania i przekąski. Choćby jak to z awokado, które powstało w wyniku... nadmiaru awokado. Do wyboru miałam - albo nutella albo piekę. Dzieci odmówiły nutelli, więc została wersja wytrawna.
Można jeść na zimno i na ciepło. Tylko po przekrojeniu awokado należy sprawdzić, czy nie jest gorzkie. Do tego sos chipotle, moje odkrycie tegorocznych wakacji! Mieszam go również z sałatkami do pracy. Papryczki chipotle można kupić np. w Kauflandzie.
- 2 szt. awokado
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- 3-4 łyżki startego parmezanu
- 5-6 łyżek panierki panko
- Awokado obieramy i usuwamy pestkę. Kroimy na ósemki.
- Przygotowujemy trzy miski:
- do pierwszej wsypujemy mąkę
- do drugiej wbijamy jajko i roztrzepujemy widelcem
- w trzeciej mieszamy parmezan z panierką panko
- Kawałki awokado obtaczamy najpierw w mące, później w jajku, a następnie w mieszance parmezanu z panko.
- Układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20-25 minut, na złoty kolor.
- Podajemy z dipem ( u mnie sos chipolte majo)
Sos chipotle majo:
- 2 papryczki chipotle z zalewy
- 5 łyżeczek majonezu
- 3 łyżeczki jogurtu naturalnego (lub tylko majonez)
- 2 łyżeczki soku z cytryny lub limonki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy razem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz