Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Pieczone awokado z sosem chipotle majo

pieczone awokado

Dzień dobry, dzień dobry! Mówiłam w maju, że za jakiś tydzień już wrzesień? No i proszę, wszystko się zgadza. Staram się z całych sił chłonąć  wiosnę, lato i ciągle mało i za szybko. Jak Hania była mała, wstawała rano i pytaliśmy jak spała, odpowiadała nam: mao i zieee. Więc tak mam z kolejnym latem, które właśnie minęło. 

Jesień jest piękna. Lubię jesienne temperatury, jesienne kolory i ubrania. Ale nie lubię faktu, że po złotym czasie przychodzi miesiąc nocy (tak widzę listopad), później chwilę lepię uszka, czekam na gości i znowu jestem w dwóch miesiącach, które kojarzą mi się z poczekalnią albo jakąś kolejką do lepszego, czyli do wiosny. 

Ale nie byłabym sobą, gdybym tych miesięcy nie doceniała. Można wtedy bez specjalnych wyrzutów sumienia leżeć pod kocem z książką, wyjadać łyżeczką śliwki pod kruszonką i popijać ziołowe herbatki. Można też znaleźć czas na nowe dania i przekąski.  Choćby jak to z awokado, które powstało w wyniku... nadmiaru awokado. Do wyboru miałam - albo nutella albo piekę. Dzieci odmówiły nutelli, więc została wersja wytrawna. 

Można jeść  na zimno i na ciepło. Tylko po przekrojeniu awokado należy sprawdzić, czy nie jest gorzkie. Do tego sos chipotle, moje odkrycie tegorocznych wakacji! Mieszam go również z sałatkami do pracy. Papryczki chipotle można kupić np. w Kauflandzie.  



Składniki:
  • 2 szt. awokado 
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki mąki 
  • 3-4 łyżki startego parmezanu 
  • 5-6 łyżek panierki panko 
Przygotowanie: 
  1. Awokado obieramy i usuwamy pestkę. Kroimy na ósemki. 
  2. Przygotowujemy trzy miski: 
    • do pierwszej wsypujemy mąkę
    • do drugiej wbijamy jajko i roztrzepujemy widelcem 
    • w trzeciej mieszamy parmezan z panierką panko 
  3. Kawałki awokado obtaczamy najpierw w mące, później w jajku, a następnie w mieszance parmezanu z panko. 
  4. Układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20-25 minut, na złoty kolor. 
  5. Podajemy z dipem ( u mnie sos chipolte majo) 
Sos chipotle majo:
  • 2 papryczki chipotle z zalewy 
  • 5 łyżeczek majonezu
  • 3 łyżeczki jogurtu naturalnego (lub tylko majonez)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny lub limonki
Przygotowanie: 
          Wszystkie składniki miksujemy razem. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © bistro mama , Blogger