Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Kotleciki mielone z orzechami i cynamonem


Nie będę Wam tu ściemniać, że u nas w domu królują na stole warzywa. Dzieci na śniadanie jedzą po dwa pomidory, zagryzając brokułami, a dzień kończą zajadając się chrupiącą marchewką i papryką pokrojoną w słupki. Otóż... nic z tego ;) Nie wchodząc w szczegóły, napiszę tylko, że nie jedzą nawet chleba, który leżał obok pokrojonego pomidora.
Ale są takie dni, kiedy pytam: co dzisiaj zjedlibyście na obiad? Ale nie żadne buchty, naleśniki i pierogi z truskawkami. Proszę o konkrety! Jeszcze chwilę posiłują się ze mną na słowa, bo może matka ma słabszy dzień i da się namówić na racuszki, ale kiedy widzą, że nic z tego, wyciągają swoją ulubioną książkę kucharską dla dzieci i zaczyna się wertowanie. Czasami uda się znaleźć coś, co dobrze wygląda i nawet im smakuje.

Jednak ten przepis nie pochodzi z żadnej książki. Podczas ferii zimowych Hania była na półkolonii w Akademii Młodego Kucharza i każdego dnia przynosiła kolorowe kartki z przepisami. Te kotleciki i sałatkę dzieci przyrządzały same pod okiem sympatycznych pań z AMK. W domu Hania prawie samodzielnie przygotowała obiad, pomogłam jej jedynie posiekać orzechy. Może z czasem doczekam się, że sama będzie zamieszczać tutaj swoje wpisy? 

Kotleciki i sałatkę szczerze polecam. Orzeszki przyjemnie chrupią, cynamon dodaje aromatu (Frankowi nie mogliśmy o tym "cymamonie" nic powiedzieć), składniki sałatki należą do mojej ulubionej mieszanki. Żeby nie było tak och i ach, to powiem Wam, że Franek sałatki nie tknął. Kotlecika zjadł z grzanką i zielonym ogórkiem :)



Składniki :
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki posiekanych orzechów (najlepiej włoskich, ale mogą być również dowolne)
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
  • pieprz, sól
  • ew mąka do obtoczenia
  • tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
  1. Cebulę i czosnek drobno siekamy. 
  2. Mięso mieszamy dokładnie z przyprawami i jajkiem. Dodajemy posiekane orzechy, cebulę i czosnek. 
  3. Wyrabiamy na jednolitą masę, przekładamy do miski, szczelnie owijamy folią lub przykrywamy pokrywką i odstawiamy na pół godziny do lodówki.
  4. Z masy formujemy podłużne kotleciki (lub owalne), lekko obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu (smażę na maśle i oleju w proporcjach 1:1). Kotleciki można również upiec w piekarniku.
Składniki:
  • mix sałat (lub roszponka i rukola)
  • 1 owoc granatu
  • 1 pomarańcza 
  • posiekane orzechy lub prażone ziarna słonecznika albo dyni
  • sos winegret (przepis TUTAJ)
Przygotowanie:  
  1. Sałaty myjemy i suszymy. 
  2.  Pomarańczę obieramy i filetujemy każdą cząstkę, kroimy na kawałki. 
  3. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki. 
  4. Wszystkie składniki przekładamy do miski, posypujemy pestkami granatu. 
  5. Podajemy z sosem winegret. 
  6. Smacznego!

4 komentarze:

  1. Ale bym wsunęła tę sałatkę, uwielbiam takie połączenia. A cynamon, przyznaję, dodawałam już do gulaszu, do rosołu i paru mięsnych dań, ale do kotlecików nigdy. Czas spróbować. Dzięki za inspirację!
    Rośnie młoda kucharka! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, cynamon do gulaszu mniam! Do rosołu jeszcze nie próbowałam :)))

      Usuń
  2. mielone to nasz ulubiony sposób na mięcho i kotleta :) zaintrygowałaś mnie tymi orzechami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje też, ale moje dzieci niestety nie przepadają za tradycyjnym mielonym. A jak już z łaska zjedzą, to i tak powiedzą, że u babci lepsze :)

      Usuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger