Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Półkruche ciasto ze śliwkami


Choćbym nie wiem jak się starała, to w moim domu bez tradycji się nie da. No nie dla nas wszystkie nowości, nowe smaki i kulinarne trendy. Taka karma. Nie inaczej z tym ciastem, jednym z łatwiejszych i bardzo szybkich w przygotowaniu. Jak kiedyś w piosence, tylko tutaj w gramach jednak podane składniki, a nie w szklankach - jak lubię najbardziej.

Ale żeby wytłumaczyć dlaczego o tej kuchni zwyczajnej Wam piszę, zacytuję dwie ostatnie rozmowy z Hanią. Kiedy przeczytacie, wszystko stanie się jasne :)

- Co chcecie na kolację?
- Chleb z cebulą!
- ????? ale jak?
- No tak jak u babci!
Ukroiłam chleb, smaruję masłem i przymierzam się do cebuli, ale nauczona doświadczeniem, że kostka zamiast plasterków może zamienić się w wieczorny dramat, wolę zapytać:
- Ale jak cebulę pokroić? 
- Normalnie! W takie grube plastry! I solą posyp.
- Acha....

Na obiad ruskie pierogi. Znowu pytam czy śmietana na czy obok, bo wiadomo... do dramatu niewiele trzeba. Już wiem, że z boku, nakładam, podaję, a Hania mówi:
- A boczku nie ma?
- Nie ma.
- A jakieś skwarki?
- Nie ma.
- To w ogóle nie są tradycyjne ruskie pierogi!

Więc ten tego, proszę bardzo. Tradycyjne niedzielne ciasto z prodiża, ale bez prodiża. Smacznego!

Przepis pochodzi z dodatku "Przepisy czytelników" z Poradnika Domowego z 2006 r.


Składniki:
na blaszkę 26x21 cm
  • 350 g mąki 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 170 g cukru
  • 2 jajka
  • 135 g zimnego masła
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • ew. 2 krople ekstraktu waniliowego
oraz
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1-2 łyżeczki cynamonu 
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • ok. 1 kg śliwek węgierek
Przygotowanie:
  1. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia drobno posiekać z masłem, dodać resztę składników i możliwie szybko wymieszać (raczej nie da się zagnieść, bo jest dość klejące).
  2. Formę (26x21 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto i równo rozprowadzamy.
  3. Tartą bułkę mieszamy z cynamonem i cukrem i posypujemy taką mieszanką wierzch ciasta. 
  4. Połówki śliwek rozkładamy na cieście skórką do dołu, lekko wciskając w ciasto. 
  5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy ok. 40-45 minut. 
  6. Po upieczeniu studzimy, posypujemy cukrem pudrem, kroimy i zjadamy.
  7. Smacznego!
pkt 1-2 na Thermomix
  1.  Do misy TM wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodajemy masło i miksujemy ok. 20 sekund na obrotach 4. 
  2. Dodajemy jajka,śmietanę i ew. ekstrakt waniliowy - mieszamy na obrotach 4 lub 5 prze kolejne kilkanaście sekund. Gotowe!



2 komentarze:

  1. Ciasto z prodiża! Ale przywołałaś słodkie wspomnienia! :-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś sobie kupię taki oldskulowy prodiż :)

      Usuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger