Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

sobota, 6 maja 2017

Pierogi leniwe



Och, długi majowy weekendzie. Dziękuję Ci za te urocze kilka dni, które mogłam spędzić w domu dzięki Twojej nieuprzejmości i zawianiu mnie wiatrem, deszczem i czymś tam jeszcze. Dziękuję mojemu mężowi, który z troski o własne zdrowie psychiczne, zabierał z domu siebie i dzieci przez te kilka dni. Że czytał wieczorem im bajki i jadł z nimi obiady gdzieś w przydrożnych barach. Dziękuję dzieciom, które widząc mój rozpaczliwy stan, omijały mnie z daleka. Dzięki temu wczoraj mogłam się z nimi wyściskać, jakbym wróciła z dalekiej podróży ;)

Przepraszam wszystkich kiedykolwiek przeziębionych mężczyzn, z których przyszło mi kpić czy delikatnie się podśmiewać, a do własnego męża mówić: no weź nie przesadzaj! Przepraszam rodzinę i znajomych, z którymi byłam umówiona, a słowa nie dotrzymałam...

Długi weekend zaatakował mnie tak, jak zima atakuje drogowców. Znienacka. Nie pamiętam kiedy ostatnio tak cierpiałam z powodu głupiego przeziębienia ;) Ale tak miało być. Dostałam czas wolny, czas na książkę, na film, na dzwoniącą ciszę w uszach. 

Jestem typem domowego leniwca, których kocha dom i nie lubi się za daleko ruszać, a z drugiej strony w tym domu nie potrafię spokojnie usiedzieć. Żeby więc jedno z drugim jako tako połączyć - jak już za bardzo się leniłam i nie wiedziałam co ze sobą zrobić, to zrobiłam leniwe pierogi. Przy ruskich za dużo roboty, a składniki dokładnie te same. Wspomnienie czasów studenckich, o dziwo - nie dzieciństwa. Bardzo, bardzo lubię!

Naturalnie, większość ludzi je pierogi leniwe polane bułką tartą z dodatkiem cukru i cynamonu. Ja wolę (podobnie jak placki ziemniaczane), pierogi w wersji wytrawnej. Najbardziej z roztopionym masłem i z dodatkiem grubszej soli, ale że w pierwszej wersji miały być ruskie to zostały z boczkiem.

Składniki:
na około 40 pierogów leniwych 

  • ok. 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 230 g półtłustego twarogu
  • 1 jajko
  • około 5-6 łyżek mąki pszennej (może być więcej jeśli ciasto jest zbyt luźne plus do oprószenia stolnicy)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki soli
oraz
  • boczek
  • lub masło, bułka tarta, ew. cukier i cynamon
Przygotowanie:
  1. Na stolnicę przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy ziemniaczaną, robimy małe wgłębienie i dodajemy potłuczone ziemniaki (mogą zawierać grudki, nawet lepiej), twaróg, jajko i sól. 
  2. Z tych składników zagniatamy ciasto. w razie potrzeby dosypujemy więcej mąki. 
  3. Ciasto dzielimy na 3 lub 4 części i z każdej z nich formujemy rulon, który lekko spłaszczamy.
  4. Każdy rulon kroimy pod skosem na 2-3 cm paski. 
  5. Gotujemy w garnku osoloną wodę i wrzucamy pierogi na wrzątek. Gotujemy do ok. 2 minut od momentu, kiedy wypłyną na wierzch.
  6. Wyciągamy za pomocą cedzakowej łyżki i polewamy omastą (masłem lub bułką tartą, jak kto woli i jak kto lubi).  
  7.  Smacznego!
 

4 komentarze:

  1. Ja robię nieco inne i jem na słodko z masełkiem cukrem i cynamonem. Ale taka wytrawna wersja na pewno przypadłaby mi do gustu, muszę spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zjadłabym teraz takie na słodko :)

      Usuń
  2. Leniwe z ziemiankami?! U mnie zawsze tyko twaróg, mąka, jajo... Polane jogurtem i cukrem waniliowym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, z ziemniakami :) Jeśli nie znasz to polecam spróbować. Dla mnie o niebo lepsze niż z samym twarogiem.

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię proszę, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie mi łatwiej Ci odpowiedzieć.