Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Zupa krem z pieczonych batatów i marchewki



Żeby dzieci (moje, oczywiście) zjadły taką zupę to mogę sobie jedynie pomarzyć ;) Cudem jedzą kremową zupę z brokuła i zielonego groszku. Duża w tym zasługa przedszkola, pani kucharki i pań przedszkolanek. Menu w przedszkolu jest takie, że niejedna restauracja by się nie powstydziła.
Pytam wczoraj Franka:
- jaka była zupka w przedszkolu?
- szerekowa
- jaka????
- SZEREKOWA!
- a jaka to jest szerekowa?
- no taka wojszkowa!

Dalej więc nie wiem o jaką zupę chodzi. Mówi, że była zielona (więc może bardziej szrekowa?), choć ja podejrzewam, że chodzi o żołnierską grochówkę ;) 

Tymczasem ostatni dzwonek na zupę z marchwi, batatów i imbiru. Bo zupa taka jeszcze jesienna, na chłodne i deszczowe dni. Zupa jest gęsta i mocno kremowa, takie zupy trzeba lubić :) A przed nami piękny, ciepły i słoneczny weekend. Nareszcie wiosna!!! 

 

Składniki:

  • 2-3 średnie bataty (ok. ½ kg)
  • 2 średnie marchewki 
  • 1 litr bulionu
  • 1 średnia cebula  
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżeczki startego świeżego imbiru  
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek  
  • 1 łyżka masła

przyprawy:

  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry 
  • ½ łyżeczki ostrej papryki do smaku 
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1. Bataty i marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w grubsze słupki.  Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek i  posypujemy solą i pieprzem.
  2. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż warzywa będą miękkie (ok. 30-40 minut). W trakcie pieczenia możemy je dwa razy przemieszać. 
  3. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Kiedy jest już złota, dodajemy zmiażdżony czosnek i starty imbir.
  4. Do kielicha blendera przekładamy upieczone warzywa, podsmażoną cebulę z czosnkiem, wlewamy bulion i sok z cytryny. Całość miksujemy na gładki i aksamitny krem. 
  5. Przyprawiamy do smaku kminem, kolendrą, papryką, solą i pieprzem. 
  6. Podajemy z grzankami i kleksem śmietany. Ja akurat miałam scallion pancakes.
  7. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger