Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Sałatka nicejska



Niejednokrotnie sałatkę nicejską zamawiałam w restauracjach. Wow, sama jestem pod wrażeniem zdania, które napisałam... Zabrzmiało jak gdybym jadała "na mieście" co najmniej dwa razy w tygodniu :) Prawda jest taka, że w restauracji jem góra dwa razy na kwartał ;) Ostatnie nasze rodzinne wyjście skończyło się totalnym fiaskiem, a miało być tak miło... Jedno foszyło, że nie zje żadnego mięsa, tylko naleśniki z owocami, a drugiego nie dało się zatrzymać przy stole, bo znalazł idealne miejsce na zabawę w "SpaRdejmena", pech tylko chciał, że była to zakątek, z którego wychodzili kelnerzy z pełnymi talerzami z kuchni... ;)

Na sałatkę nicejską przyszła więc pora w domu. Przeczytałam właśnie lekką i przyjemną książkę pt. "Sekrety francuskiej kuchareczki", w której oprócz przygód młodej dziennikarki, która wyjeżdża do Australii jako korespondentka, znaleźć można ponad 20 przepisów na dania kuchni francuskiej.  Marie, podczas zderzenia z zupełnie obcą kulturą, pociesza się domowymi potrawami z przepisów swojej mamy.W bardzo przystępny sposób podaje receptury na skomplikowane dania, np. słynny burgundzki gulasz wołowy czy kurczaka po baskijsku. Ale znajdziemy również przepisy na dania słodkie i proste w przygotowaniu, np. popularne we francuskie ciasto tarte tatin i mus czekoladowy.

Sałatka nicejska, według autorki książki, nie zawiera gotowanych warzyw, ale nic złego się nie stanie, jeśli dodamy ugotowane ziemniaki, kukurydzę czy groszek. Otrzymamy wtedy tzw. salade composée. Idealnie smakuje podana z bagietką i różowym winem :)



Składniki:
(na zdjęciach widoczna mniejsza porcja)


  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 cebula
  • 6 pomidorów
  • 1 papryka
  • 2 brązowe szalotki (zmielone) lub 2 zmiażdżone ząbki czosnku 
  • 200 g tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • 60 g czarnych oliwek bez pestek
  • 200 g filetów anchois (nie dałam, bo nie lubię)
  • sos vinaigrette (winegret)
 Przygotowanie:
  1.  Jajka obieramy i kroimy na trzy lub cztery części.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Układamy na spodzie salaterki.
  3. Pomidory kroimy na plastry lub w ósemki, dodajemy do cebuli i mieszamy.
  4. Paprykę kroimy w paski lub plasterki i układamy na pomidorach z cebulą. 
  5. Dodajemy szalotkę i odciśniętego z wody tuńczyka.
  6. Układamy jajka, dodajemy oliwki i anchois, jeżeli lubimy.
  7. Sałatkę polewamy sosem winegret i odstawiamy na kilka minut do lodówki. 
  8. Smacznego!


4 komentarze:

  1. jedna z moich ulubionych salatek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy15/3/16

    W tej sałatce brakuje ogórka i sałaty, które są podstawą takiej "prawdziwej sałatki nicejskiej". Można dodawać też np. fasolkę szparagową i karczochy.
    Gosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przed lekturą książki "Sekrety francuskiej kuchareczki" napisałabym dokładnie to samo :) Ale z książki, którą napisała Marie-Morgane Le Moël wynika, że niekoniecznie :) Natomiast dopuszcza wszelkie modyfikacje (np. właśnie fasolka, ziemniaki, sałata).

      Usuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger