Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Batoniki 100% bakalii




Oryginalna nazwa tych batoników to "Owocowe salami z fig, suszonych moreli i orzechów", a przepis pochodzi z jednej z moich ulubionych książek kucharskich, tj. "Dwaj łakomi Włosi". Składników w nim jest dużo więcej, a na końcu batoniki zawija się w papier ryżowy i kroi jak salami.
Za pierwszym razem zrobiłam dokładnie tak, jak kazali Włosi. Batoniki okazały się pyszne, ale zupełnie niefotogeniczne :) A papier ryżowy do niczego nie potrzebny. Przeszkadzał zarówno w krojeniu, jak i w konsumpcji.

Składniki i ich proporcje można dowolnie modyfikować. Jeśli nie lubimy skórki pomarańczowej, nie musimy jej dodawać. Jeśli wolimy pistacje zamiast orzechów - proszę bardzo. Może ktoś tutaj widzi wiórki kokosowe, suszonego ananasa, rodzynki, słonecznik... kombinacji jest wiele, ale lepiej wszystkiego na raz nie wrzucać, a bawić się składnikami i ich doborem "na raty". 


składniki:
  • 10 sztuk suszonych fig
  • 20 sztuk suszonych daktyli 
  • 10 sztuk suszonych moreli 
  • 10-15 sztuk orzechów brazylijskich (lub włoskich, laskowych czy migdałów)
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej 
Z fig odcinamy twarde końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie bakalie umieszczamy w blenderze i miksujemy na średnich lub dość wysokich obrotach do momentu, aż masa będzie w miarę jednolita i dość kleista. Do batoników nie trzeba dodawać miodu. Jest wystarczająco słodka, a zmiksowane daktyle i morele są na tyle lepkie, że z masy można uformować dowolne kształt.

Małe foremki lub jedną większą wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę. Wkładamy do lodówki na ok. pół godziny. Masę można uformować w rulon i po schłodzeniu kroić jak salami. 

Smacznego!


18 komentarzy:

  1. Anonimowy16/3/15

    Uwielbiam takie batoniki, sama dość często robię i za każdym razem eksperymentuję z różnym bakaliami. No i w końcu są to zdrowe słodkości ;) Pozdrawiam. Basia

    OdpowiedzUsuń
  2. 100% zdrowia w takich batonikach! ja jak zacznę takie jeść to nie mogę skończyć!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł. Pewnie bardzo słodki, ale zdrowy! :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest tak bardzo słodki, ale najważniejsze, że bez syropu glukozowego i mu podobnych :)

      Usuń
  4. obłędnie wyglądają :) samo zdrowie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z suszonymi owocami też różnie bywa... żurawina tylko z cukrem, ale zawsze taki batonik lepszy niż dodatkowymi ulepszaczami :)

      Usuń
  5. chciałabym, chciała

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja teraz też....ale mam granolę do pochrupania za to :)

      Usuń
  6. Nazwa "owocowe salami" bardzo mi się podoba ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie mniej... :) chociaż ja w sumie samo salami lubię czasami zjeść :)

      Usuń
  7. chyba się skuszę i skorzystam a pomysłu:)
    Emi

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm, wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy17/3/15

    Jak dla mnie to wygląda na salceson

    OdpowiedzUsuń
  10. muszą być cudowne! uwielbiam bakalie i sobie tylko sobie taką bakaliowa kiełbaskę zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bakaliową kiełbaskę :) uśmiałam się :)

      Usuń
  11. jaki blender temu podoła?

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger