Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Sałatka z indykiem i brzoskiwnią


Dawno nie miałam tak, że nie wiedziałam co tu napisać... Nie będę na siłę szukać słów, choć nie musiałabym ich szukać tak bardzo... Wracam po przerwie i napiszę może po prostu o sałatce. 


W trakcie upałów nie gotuję obiadów. Dzieci jedzą "w placówkach". Z mężem dojadamy zamrożone wcześniej pierogi, sałatki, czasami coś na mieście. Jedyną czynnością bywa zagotowanie wody na makaron/pierogi/ryż. Ale to właśnie sałatek jemy najwięcej. Ich przygotowanie naprawdę nie zajmuje dużo czasu. Łączę jak zwykle ulubione smaki: sałata, ser pleśniowy, owoce, bakalie. Indyk komponuje się w tym zestawie znakomicie, a znalazł się tutaj tylko dlatego, że został z obiadu z dnia poprzedniego. 


składniki:
  • pieczona, grillowana lub smażona w panierce pierś indyka
  • sałata lodowa lub mix ulubionych sałat
  • 1 brzoskwinia
  • ok. 100 g sera camembert
  • ok. 100 g orzechów (nerkowca i włoskich)
Sałatę rwiemy i układamy na dnie naczynia. Na niej układamy plastry brzoskwini, pokrojony ser camembert. Indyka możemy lekko podgrzać. Następnie kroimy w plastry i układamy na sałatce. Posypujemy ulubionymi orzechami. Sosem polewamy tuż przed podaniem. 

sos:
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli
W słoiczku mieszamy musztardę z sokiem cytryny i miodem. Pod koniec dodajemy oliwę z oliwek i olej. Całość potrząsamy razem tak długo, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. 

Smacznego!


14 komentarzy:

  1. Sałatka to faktycznie dobra perspektywa obiadu w upały...Twoja wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A upały znowu atakują.... Dziś juz mi mąż powiedział, że ostatni raz przed weekendem był włączony piekarnik :)

      Usuń
  2. U mnie też dziś będzie brzoskwinia na wytrawnie. z grilla, ale też w (jedynym słusznym) towarzystwie dobrego sera!
    Dzień dobry znowu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, brzoskwinia z grilla to coś pysznego!!!!

      Usuń
  3. smacznie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smacznie wyglada, ciekawe jakby smakowała bez brzoskwiń bo jakoś nie przepadam za połączeniem mięsa i owoców.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja za to to połączenie bardzo lubię! I jeśli miałabym z czegokolwiek tu zrezygnować, to zrezygnowałabym z indyka :) Ale jeśli komuś nie odpowiadają w tym zestawie owoce, to wiadomo, lądują za burtą :)

      Usuń
  5. Wszystko przez te upały, mi też się wyjątkowo ciężko pisze ://

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od soboty fala wraca!!!! fala gorąca, oczywiście ;)

      Usuń
  6. Przefajny pomysł, ja bardzo lubię połączenie mięsa i owoców, ale dodawałam truskawki, gruszki , jabłka, ale brzoskwiń jeszczen nie. Czas nadrobić !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu :) ja właśnie brzoskwinie dodałam pierwszy raz, a teraz jest właśnie na nie sezon! Zajadam się nimi i nektarynkami :)

      Usuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger