Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Pieczona młoda marchewka z czerwoną soczewicą i mielonym mięsem z dodatkiem anyżu



Danie, które powstało w pewien deszczowy dzień, kiedy nie mogłam wyjść na zakupy. Zmuszona do siedzenia w domu, przejrzałam zawartość szafek, lodówki zamrażarki. Nic do siebie nie pasowało.
Mogłabym zrobić spaghetti albo lasagne, ale nie miałam nic, co choćby przypominało przecier pomidorowy.
Mogłabym zrobić zapiekankę pasterską, ale nie miałam ziemniaków. Miałam za to młode marchewki, mięso mielone.


W szafce znalazłam resztkę czerwonej soczewicy i anyż, który kiedyś otrzymałam w prezencie.
I tak krok po kroku powstało to danie. Udało się :) Było smacznie, aromatycznie, lekko słodkawo i trochę jak na wakacjach :) Bo cynamon i anyż dodawany do potraw mięsnych, to charakterystyczny smak kuchni arabskiej. 

marchewka:
  • 15-20 szt. młodych marchewek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska 
oraz:
  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego 
  • 150 g czerwonej soczewicy (waga przed gotowaniem)
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g masła
  • 125 g mozzarelli
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 mała gwiazdka anyżu
  • sól, pieprz 

Marchewki myjemy, odcinamy końcówki i cienko obieramy. Nacieramy oliwą i posypujemy solą gruboziarnistą (ilość według uznania). Układamy je w żaroodpornym naczyniu i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st, przez ok. 40 minut. W trakcie pieczenia często obracamy marchewki na drugą stronę i sprawdzamy czy są już upieczone, delikatnie nacinając nożem. 

W tym czasie, kiedy marchewki są w piekarniku, przygotowujemy mięso i soczewicę. Soczewicę gotujemy wg czasu podanego na opakowaniu (najczęściej ok. 15 minut). Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim na zloty kolor cebulę pokrojoną w kostkę. Pod koniec dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku i smażymy jeszcze przez ok. 1 minutę. Do cebuli i czosnku dodajemy mięso mielone i na razem smażymy do momentu, aż mięso będzie lekko brązowe. Do mięsa dodajemy ugotowaną soczewicę, doprawiamy solą, pieprzem, cynamonem i rozdrobnioną gwiazdką anyżu. 

Na dnie naczynia żaroodpornego rozkładamy połowę pieczonych marchewek, na nie wykładamy połowę mięsa z soczewicą, następnie znów układamy marchewki i przykrywamy pozostałym mięsem. Mozzarellę kroimy w plastry i układamy je na wierzchu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. ok. 30 minut. Mozzarella powinna mieć ładny złoty kolor.

Smacznego!



9 komentarzy:

  1. fajny pomysł na zapiekankę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja pomyślałam to samo co Justyna; szczególnie, że soczewicę bardzo lubię;
    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja również, a do mięsa mielonego pasuje super :)

      Usuń
  3. Jak dla mnie strzał w dziesiątkę, uwielbiam takie połączenia:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie i zdrowo... Uwielbiam marchewkę. No i ten aromat anyżu, mniami ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda świetnie!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy13/9/13

    dziś na bazarku u zaprzyjaźnionych Pań kupowałam jabłka do placków z jabłkami.....a Pani do mnie polecam racuchy z jabłkami i podała mi nazwę tego bloga....z ciekawości zajrzałam i już jesteśmy po racuszkach z jabłkami a jutro zrobię tę zapiekankę z marchewką i zapewne jeszcze nie jeden pomysł zaczerpnę do własnej kuchni.....fajnie iż coś takiego jest....pozdrawiam i dzięki za smaczne strony

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o jaaa... ale to miłe :) Te racuszki pochodzą z samych początków blogowania i chyba też je dzisiaj zrobię :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger