Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Orange curd


W lemon curd jestem zakochana bezgranicznie. Co jakiś czas robię i zjadam na śniadanie z dodatkiem tostów. Tak, tak, nie inaczej. To tosty są tutaj dodatkiem, bo lemon curd zawsze jest na pierwszym planie.
Tym razem w wersji pomarańczowej, z przepisu znalezionego w angielskiej gazecie z 2002 roku "Good Housekeeping". Kilka gazet przywiozłam ze sobą z UK i pilnuję ich jak oka w głowie :) 
Orange curd jest fantastycznym dodatkiem do wszelkich deserów i ciast.  Tym razem przygotowałam go na Żarłostację, która rusza już w sobotę!  Jeśli tylko jest Wam po drodze, to zaglądnijcie do nas! Z dodatkiem orange curd wieczorem będzie można spróbować deseru, który testowo przyrządziłam dziś sobie na śniadanie :)

składniki:
  • wyciśnięty sok i starta skórka z 2 pomarańczy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 125 g niesolonego masła
  • 180 g cukru
  • 3 jajka
Sok z pomarańczy i cytryny wyciskamy i odstawiamy na bok. Metalową miskę stawiamy na garnku, w którym gotuje się woda. Do miski na parze dajemy masło, cukier, sok z pomarańczy i cytryny oraz otartą skórkę z pomarańczy. Lekko mieszamy do momentu, aż wszystko się dokładnie rozpuści. Jajka ubijamy trzepaczką lub mikserem (przez kilka minut, nie muszą być ubite na puch) i powoli dodajemy do składników na parze. 

Cały czas mieszamy, aż krem zgęstnieje. Trwa to mniej więcej ok. 15 minut. Gotowy krem przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce do miesiąca czasu.  

Smacznego!




12 komentarzy:

  1. proszę o rezerwację w sobotę - coby nie zabrakło dla nas ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I co? były deserki wieczorem, a Was nie było :)

      Usuń
  2. Justynko ile tego soku z cytryny ma być bo coś nie łapię? sok z 3 i 1/2 cytryny, sok i skórka z dwóch pomarańczy i skórka z jednej cytryny tak??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karola, już poprawiłam :) Pośpiech nie zawsze wychodzi na dobre :) Sok i skórka z dóch pomarańczy i sok z połowy cytryny :)

      Usuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Cytrusowe orzeźwienie na upalne dni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że od jutra kres tych upalnych dni ;)

      Usuń
  5. Tez lubię i robię :) trochę rzadszy chyba ci wyszedł niż lemon curd?chyba że na zdjęciu tak wygląda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie! Sok z dwóch pomarańczy to jednak trochę więcej niż z dwóch cytryn, pewnie dlatego jest rzadszy ;)

      Usuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger