Navigation Menu

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

poniedziałek, 25 lutego 2013

Babeczki z sokiem pomarańczowym


Po weekendzie bardzo kulinarnym 
i nie mającym nic wspólnego z Food Blogger Fest ;) 
tydzień zaczynam od przepisu
na słodkie pomarańczowe maleństwa. 

Babeczki pieczone w silikonowych foremkach, 
dostępnych w tej chwili w każdym wzorze i kolorze. 
Dla dzieci mogą stanowić dodatkową zachętę, 
żeby pomóc w kuchni. 
W dodatku silikonowe foremki myje się błyskawicznie, 
nie zajmują wiele miejsca w kuchennej szafce, 
a babeczki same z nich wypadają. 
I to mówię ja, jeszcze do niedawna należąca do frakcji zagorzałych przeciwniczek silikonowych... foremek ;)

Ten przepis na blogu pojawia się po raz pierwszy, 
ale swoją premierę miał na portalu Mamabu.



  • 240 g mąki
  • 160 g cukru
  • 140 g masła
  • 3 jajka
  • 60 ml świeżego soku z pomarańczy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Masło ucieramy z cukrem na gładką masę, dodajemy jajka. Ciągle ucierając, dosypujemy powoli mąkę, proszek, sól i na końcu sok z pomarańczy. Mieszamy szpatułką. Przekładamy ciasto do foremek do 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180⁰C.




31 komentarzy:

  1. Nie byłam u Ciebie dość długo, bo walczyłam z uciążliwym wirusem, który pozwalam mi tylko kursować między łóżkiem i łazienką i bliskim kontaktem z muszlą klozetową i to choróbsko pozbawiło mnie tych wszystkich pyszności, które nam tu serwujesz.Bardzo ,bardzo żałuję, bo babeczki tak cudnie się do mnie uśmiechają.Szkoda, że tak daleko mieszkasz, bo pewnie by mnie uzdrowiły.
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danusiu, cieszę się, że zdrowie wróciło! Bo już się trochę martwiłam...

      Usuń
  2. Ale pięknie wyglądają. :) Też zauważam ostatnio szał na takie foremki. :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Byłam ich wielką przeciwniczką :) Nie wiem dziś dlaczego tak się upwierałam przy tradycyjnych foremkach :)

      Usuń
  3. Anonimowy25/2/13

    Wyglądają apettycznie, i są łatwe do wykonania :] Oj z chęcią by się zjadło :]
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ich wykonanie jest banalnie proste. Oczywiście można je dowolnie ozdobić i pracę w kuchni trochę skomplikować :)

      Usuń
  4. Każda kobieta powinna mieć silikony... w kuchni! :))

    OdpowiedzUsuń
  5. mmmm i jak tu sie odchudzac?:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, nie ma szans... przynajmniej ja nie mam szans :)

      Usuń
  6. Ale malutkie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne babeczki. A sylikon w kuchni naprawdę ułatwia życie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, że dopiero teraz o tym się przekonałam! :)

      Usuń
  8. cudne, zawsze uważałam że małe wygląda i smakuje lepiej :D

    OdpowiedzUsuń
  9. ...przepysznie wyglądają ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo takie są, małe, soczyste i na dwa gryzy :)

      Usuń
  10. ja wolę piec w metalowych foremkach, zwłaszcza ciasto francuskie
    foremki silikonowe traktuję najczęściej jako foremki do deserów czekoladowych, łatwo zdejmują sie nie uszkadzajac zawartości
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, ja te klasyczne kształty też piekę w tradycyjnej foremce i nie mam zamiaru z niej rezygnować :) Zachwycam się bardziej tymi o innych kształtach i nadziwić się nie mogę, że ten silikon jednak przyjazny taki jest :)

      Usuń
  11. ...a ja właśnie przymierzam się do kupna silikonów :) ile sztuk muszę nabyć, żeby na raz upiec pomarańczowe cuda z przepisu? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 12 sztuk, tyle ile jest w tradycyjnej foremce na muffinki. Można kupić te foremki luzem albo dwie większe z 6 dołkami. W różnych sklepach różne bywają :)

      Usuń
    2. Wybór padł jednak na silikon. Wzięłam tuzin :) dzisiaj przetestowałam je robiąc, też "bistro-mamine--babeczki" ale te z przepisu "z porzeczkami" (w mojej wersji znalazły zastosowanie zalegające w zamrażarce jagody:)). Zarówno przepis, jak i foremki- extra! Wszystkim "muffinożercom" na pewno spodoba się prostota ich użycia...no i rewelacja- szybkie mycie "po" pichceniu :D
      Dziękuję za pomoc :)

      Usuń
  12. Anonimowy30/1/14

    Czy takie babeczki można upiec w tzw prodiżu? czy też wystarczy 25 minut na pieczenie? -są ogromnie kuszące - uroczo śliczne-apetyczne

    Andrzej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam szczerze, że nie wiem, bo w prodiżu ostatnio coś piekłam jak miałam 15 lat :) Na pewno warto spróbować, bo ciasto na babeczki nie jest tak wrażliwe jak ciasto biszkoptowe. Ewentualnie można trochę wydłużyć czas pieczenia. Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Czy w prodiżu można piec babeczki w foremkach silikonowych ?

      Usuń
    3. Nie wiem... odpowiadam szczerze. Ostatni raz miałam do czynienia z prodiżem jak chodziłam do liceum. Nie wiem jak sie zachowa z silikonem :(

      Usuń
  13. Moje silikonowe foremki przejęły dzieci do swoich zabaw z ciastoliną, więc musiałam wrócić do formy i papilotek. Ale to też działa ;)
    Przygotowujemy dziś te muffiny na wieczorny mecz!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię proszę, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie mi łatwiej Ci odpowiedzieć.

Facebook