Obserwuj bloga przez email

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Kwitnąco-chrupiące pieczywo czosnkowe



W oryginale pieczywo zwane "Bloomin' Gooey Cheese Bread",
czyli "kwitnący ciągnący się chlebek z cebulą",
do własnej wersji którego dodałam czosnek i masło :)

Jak widać na zdjęciach - testowałam dwukrotnie :)
Raz z chlebem pszenno-razowym, a drugi raz z bułkami i muszę przyznać, że do bułek pszennych
/zwłaszcza własnego wypieku ;)/
zestaw: "ser, czosnek, szczypiorek" pasuje o wiele bardziej.

Chleb był dodatkiem do sałatki,
a bułki zjedliśmy razem z żurkiem.
Drugie danie nie było potrzebne.








  • 1 chleb pszenno-razowy lub 4 pszenne bułki
  • 125 g mozzarelli lub żółtego sera
  • 70 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pęczek posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki maku (nie dałam do bułek)
Chleb lub bułki nacinamy w kratkę tak, aby nie przeciąć pieczywa do końca. Pomiędzy nacięcia wkładamy ser pokrojony w wąskie paski (do chleba dałam żółty ser, do bułek mozzarellę). Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (chleb można do połowy owinąć folią). Masło roztapiamy, dodajemy przeciśnięty czosnek, sól i mak. Mieszamy i łyżeczką rozprowadzamy na pieczywie. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni i zapiekamy chleb lub bułki ok. 20 minut, aż ser zacznie się topić, a skórka z wierzchu się przyrumieni.

Smacznego!





33 komentarze:

  1. Anonimowy16/1/13

    zaciekawiłaś mnie tym przepisem i odrazu mam ochote go zrobić, tylko składników brak :/ Ale do weekendu może znajdę (zakupię)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkie składniki na szczęście łatwo dostępne :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Oooch, to ja dziś wolę to nawet bardziej, niż czekoladę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooooch, ja nie wierzę! To największy komplement jaki mógł mnie spotkać :)

      Usuń
  3. O ja! Trochę widzę musiałaś się nagimnastykować, ale było warto- na pewno! Pomysł świetny. Bardzo ładnie prezentuje się takie pieczywko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robi się raz dwa, pod warunkiem, że pieczywo z piekarni :)

      Usuń
  4. uwielbiam czosnek a z pieczymwem to juz w ogóle:D!!pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też. Do chleba nie dałam i to był błąd, BŁĄD! Do bułek już dałam i to było to! Jezu, aż teraz bym schrupała z przyjemnością :)

      Usuń
  5. szałowe!
    nie wpadłabym na to, ale to cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  6. oo, jacie, jakie fajne;D

    OdpowiedzUsuń
  7. O matko, ale czad!!!
    No to w sobotę mam robotę;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. :) właśnie wczoraj na fb mówiłam że mam ochotę zrobić taki chlebek :) Przepięknie Ci wyszedł :) Ja też niebawem się za niego wezmę :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudo! Moja koleżanka przyniosła kiedyś chleb pszenny nadziany serem, masłem i czosnkiem, zawinięty w folię na grilla. Był obłędny! Twoja propozycja przypomniała mi, że coś tak fajnego można zrobić, szczególnie w takie zimno :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki chleb też często robię na grilla, a zimą w piekarniku, cały zawinięty w folię, pokrojony na kromki i każda posmarowana masłem czosnkowym z koperkiem. Nie no, ewidentnie nie powinnam tego pisać w tej chwili, bo jeszcze obiadu nie jadłam i mnie skręca z głodu :)

      Usuń
  10. Uwielbiam pieczywko czosnkowe :) a na taką wersję jak patrzę to już w obłęd popadam :] Muszę spróbować i to koniecznie w najbliższych dniach, bo jestem na 5 dni przed terminem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oooo, to kiedy jak nie teraz??? Powodzenia! Trzymam kciuki na końcówce! :)

      Usuń
  11. Ależ to pięknie wygląda :) Robiłam pieczywo czosnkowe, ale nigdy nie nacinałam w ten sposób. Naprawdę świetny pomysł. Z mozzarellą musi być nieziemsko pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O mozzarellę właśnie chodzi! Żaden inny ser nie topi się tak cudownie :)

      Usuń
  12. pyszności :) zwłaszcza te bułeczki :) czasami robię takie bagietki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zabawy przy tym pieczywie trochę było ale efekt jaki! Ja robię bez sera i też zajadamy:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie wiem jak to się dzieje, (kolejny raz) ale dzisiaj widziałam ten przepis pierwszy raz w życiu gdzieś w głębiach internetu, a tu patrze jest u Ciebie też :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szperamy widocznie w tych samych miejscach :))) Inspiracji jest tyle, że nie wiem czy zdążę przed emeryturą z wszystkim co mi w głowie siedzi :)

      Usuń
    2. Anonimowy17/1/13

      To jest jak najlepszy pomysł na emeryturę:)

      Usuń
  15. Uwielbiam pieczywo z czosnkiem i serem. Mniam, mniam, mniam. Jak wstawiłaś przepis na bułeczki obstawiałam czy to będzie burger, ale coś mi to nie w Twoim stylu było:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wow! Jestem pod wrażeniem, super pomysł i jaki smak musi być cudowny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak czosnku i szczypiorku - rewelacja, do chleba nie dałam czosnku i to był błąd!

      Usuń
  17. świetne! zawsze widywałam takie w sklepie pod blokiem, ale uznawałam, że muszą być naładowane chemią. cieszę się, że pokazałaś, jak można zrobić je w domu bez ulepszaczy :) pozdrawiam serdecznie, Asia

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo fajny pomysł :) Uwielbiam pieczywo czosnkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  19. ankak7918/1/13

    Pychotka. A co najważniejsze, chłopcy ( 6 i 3 latka) zjedli z wielkim apetytem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I to jest to co mnie cieszy najbardziej! :)

      Usuń
  20. Robiłam dziś ten chlebek :) użyłam mozzarelli i kilka swoich ulubionych przypraw - ten chleb jest warty polecenia :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © bistro mama , Blogger