Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Włoski placek z jabłkami






Jaki on włoski? Mam ochotę zapytać.
Zwykłe polskie ucierane ciasto z jabłkami :)
Może z tą różnicą, że do włoskiego placka kroi się jabłka razem ze skórką.
Ale zostańmy przy tej nazwie i kraju pochodzenia.
W końcu przepis pochodzi od samej Nigellissimy :)








  • 100 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • cukier wanilinowy lub ekstrat
  • 75 ml mleka
  • 3 jabłka (ok. 500 g)
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Tortownicę(23 cm) smarujemy masłem i dno wykładamy papierem do pieczenia. 

Masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną kremową masę, dodajemy stopniowo po jednym jajku, a następnie mąkę, proszek, sól, skórkę z cytryny oraz mleko. Miksujemy razem, aż powstanie dość rzadkie, ale jednolite i gładkie ciasto. Jedno jabłko kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i jedną połówkę kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy całość za pomocą drewnianej łyżki. 

Pozostałe jabłka i pozostałą polówkę kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i nie obierając, kroimy na cienkie plasterki. Układamy na cieście i posypujemy cukrem trzcinowym wymieszanym z cynamonem. 

Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 45 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone. Odstawiamy placek na godzinę, żeby przestygł. Można podawać również na ciepło.

Smacznego!



10 komentarzy:

  1. Niestrudzenie szukam idealnego ciasta z jabłkami, może to w końcu będzie to! :)
    pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie idealne ciasto z jabłkami to jednak kruche, nie ucierane :)I też ciągle szukam!

      Usuń
  2. jabłek surowych nie lubię, za to uwielbiam wszelakie wypieki z nimi, Twoje jest starsznie smakowite:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam tak samo :) Surowych nie jadam prawie w ogóle, a w wypiekach to i owszem :)

      Usuń
  3. To 'włoskie' ciasto prezentuje się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie śliczne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też ostatnio robiłam. Dobre było :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może kiedyś Nigella napisze książkę kucharską z polskimi przepisami? Ciekawa byłabym tytułu :)

      Usuń
  6. zjadłabym kawałeczek ;)

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger