Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Sernik kajmakowy z migdałami



Takie serniki lubię. Ciężkie i gęste.
Wystarczy jeden kawałek, żeby nasycić sernikowe żądze ;)
Ale ten jeden kawałek potrzebuje naszego czasu i pełnej celebracji.
Z tym sernikiem to wcale nie jest trudne.
Nie da się go jeść inaczej.
Celebruje się każdy kęs...
Przepis znalazłam na blogu Bake&Taste.
Spaliłam jednak ciasteczkowy spód... musiałam na szybko zagniatać kruche ciasto :)
Przepis na masę serową i polewę cytuję, podobnie jak autorka Bake&Taste, za Liską z White Plate
Moja tortownica miała średnicę 23 cm. 


spód:
lub z ciasteczek Digestive 
  • 300 g mąki
  • 80 g cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na ciasto razem zagniatamy i wkładamy do lodówki na ok. pół godziny. Rozwałkowujemy i przekładamy do tortownicy. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. 

masa:

  • 400 g gotowej masy kajmakowej/krówkowej 
  • 50 g miękkiego masła 
  • 100 g cukru
  • łyżeczka cukru pudru z prawdziwą wanilią lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 jajka
  • 1 kg g sera  (najlepiej "z wiaderka")
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej

Masło ucieramy z cukrem i wanilią, dodajemy 230 g kajmaku (resztę wykorzystamy do polewy) i ucieramy na gładką masę. Następnie dodajemy jajka, małymi partiami ser i na końcu mąkę. Dobrze razem miksujemy. 

Masę przekładamy na podpieczony spód, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 50-60 minut w 170 stopniach.  Po 30 minutach należy sprawdzić stopień upieczenia - gdyby sernik za bardzo się rumienił, trzeba przykrywamy wierzch folią aluminiową. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik w środku, powinien się studzić przy uchylonych drzwiczkach. 
Kiedy zupełnie ostygnie, wyjmujemy i przygotowujemy polewę.

polewa:


170 g masy kajmakowej wkładamy do garnuszka, dodajemy 3 łyżki mleka i gotujemy na malutkim ogniu, aż masa stanie się bardziej płynna. Jeśli będzie miała grudki, należy ją zmiksować. Zdejmujemy z ognia, dodajemy 2 łyżeczki masła i dokładnie mieszamy. 

Tak przygotowaną polewę nakładamy na wierzch całkowicie ostudzonego sernika.Z wierzchu posypujemy prażonymi płatkami migdałów ( Można uprażyć w temp. 190 st. przez 10 minut, ja prażę na suchej patelni).

Wstawiamy do lodówki,  najlepiej na kilka godzin.

Smacznego !







38 komentarzy:

  1. Wygląda przepięknie!!! Coś sernikowego wisi w powietrzu bo ja wczoraj piekłam podobny tylko na bazie oreo :) Twój zrobię kolejnym razem bo musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie sernika już dawno nie było:) Jest pyszny. Czekam na przepis z oreo :) Moja Hania się ucieszy, bo jak większość dzieci, jest fanką tych magicznych markiz :)

      Usuń
  2. Ale pyszność. :) Bardzo mi się podoba! A połączenie karmelu i twarogu uwielbiam. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwszy raz właśnie w tym serniku spotkałam się z połączeniem twaróg + kajmak. Dobre to :)

      Usuń
  3. Piękny Ci wyszedł! Piekłam już ten sernik dwa razy, jest obłędny! Jeszcze na pewno nie raz do niego wrócę, cała moja rodzina jest w nim zakochana :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pocelebrowałabym :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo apetycznie. Pięknie się udał.

    Pozdrawiam ♥ Pati

    OdpowiedzUsuń
  6. zjadlabym ten duzy kawalek na talerzu :D - nie chodzi mi o ten trójkącik :D tylko te wielka reszte :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny do podania na świąteczny stół :)

    OdpowiedzUsuń
  8. moje sernikowe żądze są teraz bardzo nienasycone
    szkoda, że od samego patrzenia się człowiek nie naje.;-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami to wybawienie, kiedy gości się na co dzień na różnych blogach :)

      Usuń
  9. Ach, rewelacja! Uwielbiam takie serniki!

    OdpowiedzUsuń
  10. pięknie wygląda!
    rewelacyjny.

    OdpowiedzUsuń
  11. super! jak ogladam takie przepisy to mi gorzej na tej diecie...

    OdpowiedzUsuń
  12. mói ukochany sernik :) został nawet zamówiony przez rodzinkę na święta
    chyba mój blog jest jakiś trefny, bo linki nie działają ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kaś, już wszystko działa :) Wkradły mi się przy linkach wpisy "20%", przy testowaniu działało, a po publikacji nie sprawdziłam. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. No to pędzę do garów robić :)))

    OdpowiedzUsuń
  15. Anonimowy20/12/12

    jak sernik popęka to nic się nie stanie?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy20/12/12

      anonim ma na imię Magda:) pozdrawiam

      Usuń
  16. Anonimowy20/12/12

    bardzo bardzo dziękuję:) pozdrawiam Świątecznie:)
    Magda

    OdpowiedzUsuń
  17. Anonimowy23/12/12

    Na jaką tortownicę to robiłaś? Jaką miała średnicę? :) Jestem w trakcie robienia i właśnie nie wiem jak dużą wziąć ;) Marzena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem czy nie za późno, teraz dopiero zajrzałam na blog. Piekłam w tortownicy o średnicy 25 cm.

      Usuń
    2. Anonimowy24/12/12

      Sernik wyszedł, trochę opadł. Tortownicę faktycznie wzięłam zbliżoną wymiarami do Twojej :) Dodałam masy krówkowej czekoladowej, ale jak dla mnie sernik jest tak słodki że jeden kawałek to stanowczo za dużo :P Faktycznie jest gęsty, "ciężki". Ale będę próbować dalszych Twoich przepisów, bo przepis na ciasto z malinami na spodzie z nutelli to moje ulubione ciasto :D Marzena

      Usuń
    3. Ja mam wyjątkowo słodkie zęby i bardzo lubię słodkie ciasta :) Chociaż jeden z naszych przyjaciół i tak ciągle mówi, że za mało słodkie ciasta piekę, więc sobie wyobraź ;) Ciasto z nutellą też bardzo lubię, ale już dawno nie robiłam :)
      Wesołych Świąt!

      Usuń
  18. Juz od dłuższego czasu miałam ochotę zrobić ten sernik. I tak 23 grudnia przystąpiłam do wykonania. Masa serowa wyszła pyszna. Sernik nie opadł. Jednak spód sernika wyszedł strasznie twardy. Nie wiem co źle zrobiłam bo stosowałam sie do przepisu :( W momencie gdy połączyłam wszytkie skladniki na spód to nie dało się ich zagnieść więc dodałam więcej śmeitany. To pozwoliło na połączenie składników. Zastanawiam się nad zrobieniem jeszcze raz tego sernika, jednak tym razem ze spodem z ciasteczek. Nigdy wcześniej nie robiłam takiego spodu. Czy mogę prosić o wskazówki. pozdrawiam z Poznania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, że spód zrobił się taki twardy, Ciekawa jestem co było przyczyną. To mój sprawdzony przepis od lat na ciasto kruche pod sernik z rosą. Piekłam ten sernik kajmakowy drugi raz (mężowi na imieniny do pracy) i spód zrobiłam ciasteczkowym (za pierwszym razem spaliłam i stąd ten kruchy) i przyznaję, że na ciasteczkowym jest o niebo lepszy i robi się go bardzo prosto.
      * 100 g ciasteczek digestive (ja miałam polskie Złotokłose)
      * 30 g masła
      Ciasteczka rozdrabniamy na miazgę (najlepiej za pomocą blendera), dodajemy roztopione masło, mieszamy razem i wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Dociskamy ciasteczka z masłem palcami, aby było w miarę równo i pieczemy w 180 st. przez 10 minut. Reszta jak w przepisie :)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za wskazówki :) Teraz już na pewno wyjdzie wyśmienity :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  19. Anonimowy27/12/13

    Sernik jest obłędny:) Zagościł na świątecznym stole i wszyscy się zakochali.
    Poza tym cudowny blog.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ mi miło!!! I też bardzo lubię ten sernik :) Za kilka dni pojawi sie na blogu bardzo podobny, tylko z masłem orzechowym, na piernikowym spodzie :)

      Usuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger