Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Zupa-krem z kurek, z tymiankiem i salami





W tym roku krem z kurek gości na naszym stole kolejny raz.
Ale dopiero wczoraj udało mi się uchwycić go przed zjedzeniem :)
Kto nigdy nie jadł - absolutnie polecam,
kto jadł - nic więcej od siebie dodawać nie muszę ;)

  • 300 g kurek
  • 1 cebula
  • 1 szklanka bulionu
  • 3 szklanki wody
  • 250 ml śmietany (użyłam 30 % śmietanki)
  • 2 łyżki masła
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 80-100 g salami w jednym kawałku (miałam orzechowe)
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz 
Kurki czyścimy i myjemy pod bieżącą wodą.Większe grzyby kroimy na 2-3 części. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle na złoty kolor, a po chwili dorzucamy kurki. Dusimy razem przez ok. 7-8 minut. Po tym czasie podlewamy całość bulionem, dodajemy wodę i śmietanę. Dodajemy listki świeżego tymianku i gotujemy wszystko na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę miksujemy na gładki krem, posypujemy salami pokrojonym w kostkę i ozdabiamy małą gałązką tymianku. Podajemy z grzankami.

Smacznego!




11 komentarzy:

  1. I to salami w środku. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak, salami wylądowało w tej zupie przypadkiem, po prostu było w lodówce :)

      Usuń
  2. Dziękuję :) Muszę Cię wirtualnie odwiedzić, bo dawno nie byłam :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Co za pyszności. Jak tylko wejdę do swojej kuchni, to wypróbuję te wszystkie przepisy. Gratuluję talentu!

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo apetyczna zupka :) eeh tylko gdzie ja teraz kurki znajdę w tym trójmieście...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ola, u nas kurki są w Lidlu :) i to salami orzechowe też :) Nie żebym reklamę sklepowi robiła,a le ja naprawdę lubię tam robić zakupy :) Sprawdź u siebie, kurki powinny być :)

      Usuń
  5. pyszny krem na jesienny obiad

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię wszelkiego rodzaju kremy, ten z pewnością by mi posmakował :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy12/10/12

    dzis planuje zrobic ten pysznie sie zapowiadajacy krem:) a mozesz mi napisac czy uzywalas smietany czy smietanki? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. śmietanki 30 %, już to uściślam w przepisie i życzę smacznego!

      Usuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger