Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Pizza z leśnymi grzybami i karmelizowaną czerwoną cebulą




Znajomi obdarowali nas sporą ilością leśnych grzybów, 
a w dodatku pożyczyli do nich suszarkę :)
Był makaron z sosem grzybowym, była pizza, a resztę grzybów zasuszyłam. 
Część suszonych grzybów zmiksowałam i dodałam do ciasta na pizzę. 
Pizza wyszła taka, że hej! 
Mozzarella w tej pizzy wyjątkowo wylądowała między sosem a farszem. 
Szkoda taki widok ukryć pod chmurą roztopionego sera ;)








ciasto:
  • 20 g drożdży 
  • 3/4 szklanki wody 
  • 350 g mąki 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 2 łyżki suszonych zmiksowanych grzybów. 
Z drożdży i ciepłej wody robimy rozczyn, dodajemy łyżkę mąki i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut. Dodajemy pozostałe składniki  i dokładnie wyrabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na czas przygotowania farszu (ok. 20 minut). Suszone grzyby sprawiły, że ciasto było bardzo aromatyczne, ale też ciemniejsze po upieczeniu od zwykłego ciasta na pizzę.

sos:
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki czerwonego pesto
  • 1/2 łyżeczki świeżego lub suszonego oregano
W miseczce mieszamy przecier pomidorowy z pesto i oregano, ew. innymi przyprawami wg uznania.

dodatki:
  • 350 - 400 g oczyszczonych i umytych grzybów leśnych
    (miałam podgrzybki, kurki i opieńki)
  • 3 czerwone cebule
  • 125 g mozzarelli (1 kulka)
  • 50 g żółtego sera 
  • 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3 łyżki masła 
  • kilka gałązek świeżej pietruszki
  • sól i świeżo mielony pieprz
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła z brązowym cukrem. Cebule kroimy na ósemki (lub piórka) i podsmażamy 2-3 minuty na maśle z cukrem i octem balsamicznym.

Grzyby kroimy w plasterki, mniejsze kurki zostawiamy w całości. Na drugiej patelni rozgrzewamy pozostałe 2 łyżki masła i dusimy grzyby ok. 10 minut do miękkości, dodając trochę soli i pieprzu. Odciskamy nadmiar wody i tłuszczu. 

Podrośnięte ciasto przekładamy na blachę. Na cieście równomiernie rozprowadzamy sos, na sosie startą na grubych oczkach mozzarellę i żółty ser. Na to wykładamy karmelizowaną cebulę i i podsmażone grzyby. Posypujemy posiekaną nacią pietruszki (tylko trochę). 

Piekarnik nagrzewamy do 250 st. i przed włożeniem pizzy zmniejszamy do 220 st. Pieczemy ok. 25 minut w dolnej części piekarnika, aż spód będzie chrupiący.  Przed podaniem posypujemy pozostałą posiekaną nacią pietruszki. 

Smacznego :)





21 komentarzy:

  1. Cudo :). Musiała być przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Była pyszna :) Jak tylko "trafią mi się" jeszcze świeże grzyby, to zrobię powtórkę :)

      Usuń
  2. bardzo apetyczna Ci ta pizza wyszła, szkoda że wszystkie grzyby mam już ususzone:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie juz też tylko suszone zostały :) Czekają na święta.

      Usuń
  3. hmm wygląda wspaniale. Uwielbiam grzyby, a najbardziej kurki...
    Za każdym razem gdy wchodzę na Twojego bloga to robię się głodna =P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, to wielki komplement dla mnie :)
      Kurki również uwielbiam!

      Usuń
  4. Zdecydowanie moje smaki :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale bym taką zjadła :) Aż zgłodniałam :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Dobry pomysł z tymi grzybami w cieście. Ogólnie bardzo polska pizza. Zazwyczaj dodaję do ciasta oregano.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O własnie, polska pizza :) ja do tradycyjnej też daję oregano :)

      Usuń
  7. wyobrażam sobie ten zapach !... aż się rozmarzyłam :):)

    OdpowiedzUsuń
  8. taka leśna pizza fajna ;) nigdy nie kładłam na pizzę innych grzybów niż pieczarki.;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dwa ostatnie zdjęcia bardzo apetycznie wyglądają! Ja osobiście fanką grzybów na pizzy nie jestem, ale Twojej bym się nie oparła :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Anonimowy10/10/14

    Witam
    Podoba mi sie i wyprubuje, chociaz az sie prosi aby zrobic w wersji bianco!
    Andrzej

    OdpowiedzUsuń
  12. Anonimowy18/1/15

    Testowaliśmy dzisiaj na obiadek i muszę niestety przyznać, że... wyszła pyszna. Chyba przestane testować Twoje przepisy bo co zrobię to wchodzi na stałe do naszego menu :) A do tej pory miałam spokój bo pizzę w rodzinie robiła tylko moja mama a dzisiaj Wojtek stwierdził że już nie będzie jeździł na pizzę do teściowej. I po co mi to było???
    Gosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ się uśmiałam :) Mój też polubił domową pizzę, a ja teraz rzadko robię, bo wiadomo ;) musiałam zgubić parę kilo :)

      Usuń
  13. Przepyszny przepis ! 🙂 Do pizzy używamy mąki wysokobiałkowej Caputo Farina ma aż 14 g białka.
    Do kiełbasy polecamy też grzyby suszone, świetnie smakują w pizzy, leśne dają super aromat.
    Najlepsze grzyby suszone https://grzybysuszone-sklep.pl/ http://astiagrzyby.pl/

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger