Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Ciasto Wiewiórka


Ciasto, które kojarzy mi się z pierwszymi krokami w kuchni. 
Ono nie może się nie udać! Jest proste, smaczne i bardzo jesienne. 
Cynamonowe, orzechowe i pełne startych jabłek, 
które sprawiają, że długo pozostaje świeże. 
Przepis z mojego domowego zeszytu. 
Zerknijcie do swoich zapisków, na pewno też u Was to ciasto się znajdzie :)



Na tortownicę o średnicy 24 cm
  • 4-5 jabłek
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka posiekanych orzechów (lub pół na pół migdałów i orzechów)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w drobną kostkę. Odsączamy z nadmiaru soku. Orzechy (lub orzechy i migdały) siekamy nożem na mniejsze kawałki. 
Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Mieszając, wsypujemy orzechy i starte jabłka. Ciasto pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 170 stopni.

polewa:
  • 70 g masła
  • 70 g cukru pudru
  • 3 lyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżka wody
Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i na wolnym ogniu doprowadzamy do roztopienia, a następnie do krótkiego zagotowania. Tężejącą polewę wylewamy na ciasto.


16 komentarzy:

  1. Jeszcze wiewiórki nie jadłam, ale przymierzam sie do tego ciasta :) wiem ze są dwie wersje: druga z jabłkami pokrojonymi w kostkę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, też o wersji z jabłkami w kostkę słyszałam i pewnie kiedyś zrobię :)

      Usuń
  2. Szukałam ostatnio przepisu na to ciasto, Twoje wygląda uroczo i bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. też mam zapisane i bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ślinka mi kapie, smakowite:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudo. Chyba pora w końcu coś upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam przepis na to ciacho i często robię, pychotka

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj, pożarłabym teraz taka wiewióreczkę! Pycha! :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ooo jak pysznie wygląda :) Czekolada wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wydaje mi się, że to idealne ciasto na jesień. Czyli dokładnie tak jak napisałaś. Wygląda bardzo apetycznie.

    Serdecznie pozdrawiam,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  10. jesień w kuchni, prawdziwą perełkę znalazłaś w zeszycie ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo kuszące to Tw ciasto!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wypróbowałam. Z racji konieczności eliminowania cukru, dałam tylko dwie łyżki cukru trzcinowego, a i tak ciasto wyszło pyszne :) Pewnie to zasługa bardzo słodkich jabłek. Zrezygnowałam też z polewy. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  13. A czy do ciasta nie dodaje się kakao?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie dodawałam, tylko cynamon. Ale pewnie można i chyba to zrobię następnym razem :)

      Usuń
  14. Bardzo podobny przepis mam na placek amerykański, pewnie to to samo. Bo też go bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger