Obserwuj bloga przez email

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Powidła śliwkowe z cynamonem i imbirową nutą

Powidła śliwkowe to nie tylko śniadania na słodko czy dodatek do ciast. 

To również baza pod pyszne kanapki. 
Powidła śliwkowe bardzo dobrze komponują się 
ze świeżymi owocami (figi, gruszki), 
z serami pleśniowymi i z zielonymi dodatkami (rukola, roszponka).


  • 2 kg bardzo dojrzałych śliwek węgierek
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1-1,5 łyżeczki startego świeżego korzenia imbiru
Śliwki oczyszczamy, myjemy pod bieżącą chłodną wodą, a następnie usuwamy z nich pestki.
Na małym ogniu stawiamy rondel i wsypujemy śliwki.Doprowadzamy powoli do zagotowania, kilkakrotnie w tym czasie mieszając. Pozostawiamy na ogniu (ciągle małym) na blisko 2 godziny. Gotujemy je pod przykryciem i co jakiś czas mieszamy. Pod koniec gotowania, gdy już śliwki ściemnieją, dodajemy cukier (jeśli śliwki są wystarczająco słodkie, cukier można całkowicie pominąć lub dać go mniej). Dodajemy cynamon i starty imbir. Powidła przekładamy do wyparzonych słoiczków, od razu zakręcamy i ustawiamy dnem do góry na desce przykrytej kuchennym ręcznikiem. Pozostawiamy w tej pozycji do wystygnięcia, najczęściej na całą noc.

Smacznego!








26 komentarzy:

  1. Ależ to musi smakować... Iście jesienne smaki. Znaleźć u siebie taki słoiczek, to byłoby coś :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie, jesienne smaki. Uwielbiam, ale co roku to samo... żal, że lato już się kończy...

      Usuń
  2. super! tym bardziej, ze uwielbiam powidła:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja z wszystkich dżemów, marmolad i galaretek też wybieram powidła śliwkowe :)

      Usuń
  3. Uwielbiam powidła a tę kanapkę na ostatnim zdjęciu zabieram ze sobą:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kupiłam dzisiaj węgierki więc też sie zabieram do robienia niedługo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. kocham powidła - moja babcia robila najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez cynamonu, czekolady, migdałów i innych dodatków... Tak jest, smak zapamiętany z dzieciństwa jest zawsze najlepszy. Sama wspominam tak samo.

      Usuń
  6. już sobie wyobrażam ten cudowny aromat...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aromat wynagradza bieganie do kuchni co kilka minut :)

      Usuń
  7. Właśnie robie;) ale strasznie rzadkie takie to ma byc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Strasznie rzadkie to nie :)))
      A ściemniały już? Może spróbuj trochę cukru dodać.
      Powinny zsuwać się z łyżki, czy inaczej: odchodzić od łyżki.
      Trzymam kciuki :)

      Usuń
    2. Wyszły idealne!!!jesteś wielka pozeramy z nalesnikami i winem;)

      Usuń
    3. Napiszę jedno - WIELKIE UFFFF :))))
      Zawsze mi na kilka sekund serce staje, jak ktoś pisze, że coś nie tak :)
      Cieszę się, u mnie został ostatni słoik i pewnie zostanie otwarty na niedzielne śniadanie :)

      Usuń
  8. ale to musi pachnieć! :) wczoraj robiłam też ze śliwek tylko z ciemną czekoladą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O właśnie, że też na to nie wpadłam. Ale sezon śliwkowy w pełni i na pewno z powidłami śliwkowymi z czekoladą tutaj wrócę :)

      Usuń
  9. Właśnie takie gotuję ; )

    I na pewno zjem je z figami i serem ; )

    OdpowiedzUsuń
  10. A jak się doda odrobinę pieprzu cayenne to mają taki ciekawy posmak i fajnie wtedy pasują do serka camembert. Ja uwielbiam śliwki, są wyjątkowo wdzięcznym materiałem. Na klasyczne powidła, nutelle śliwkową, chutneye...

    OdpowiedzUsuń
  11. Anonimowy24/9/13

    Witaj! Nie napisalas ile wody dodac do sliwek podczas ich gotowania.
    pozdrawiam Zaneta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tyle, zeby tylko przykryć powierzchnię śliwek w garnku :)

      Usuń
  12. Anonimowy15/8/14

    Prawdziwe powidła robi się bez wody, smaży długo nawet 3-4 dni po trochu. Muszą same zgęstnieć.

    OdpowiedzUsuń
  13. Anonimowy27/9/16

    WŁASNIE BEZ WODY !!!!!PO NAGRZANIU GRUBEGO DNA W GARNKU SLIWKI PUSZCZAJĄ NATYCHMIAST SOK I SMAZONE BEZ CUKRU NAJZDROWSZE , NAJPYSZNIEJSZE - NAJBARDZIEJ AROMATYCZNE. cOS WSPANIAŁEGO O WYJĄTKOWYM AROMACIE.- polecam.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © bistro mama , Blogger