Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Zapiekanka chłopska z rozmarynem


Bardzo lubię od czasu do czasu 
takie siermiężne danie zaserwować  na obiad.
I bardzo lubię, kiedy zapach rozmarynu unosi się w domu :)




  • 8-10 średnich ziemniaków
  • 2 pętka dobrej kiełbasy (np. jałowcowej)
  • 2 cebule
  • 8-10 plastrów wędzonego boczku
  • 3-4 gałązki świeżego rozmarynu
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 1 jajko
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Cebulę siekamy w piórka i lekko dusimy na łyżce masła. Formę do zapiekania wykładamy plastrami boczku. Przestudzone ziemniaki kroimy na plastry i połowę wykładamy na boczek. Przykrywamy ziemniaki podsmażoną cebulką i nakładamy drugą połowę ziemniaków pokrojonych w plastry. Jajko roztrzepujemy widelcem, dodajemy śmietanę, sól i pieprz i polewamy zapiekankę.
Na wierzchu układamy ok. 8 cm kawałki kiełbaski nacięte w szyszkę oraz gałązki rozmarynu.
Wkładamy na 40 min. do nagrzanego piekarnika do 180 st.
Na ok. 15 minut przed końcem zapiekania  dodajemy pomidorki koktajlowe.

Smacznego :)




15 komentarzy:

  1. Mąż był pewnie w samym niebie...
    Muszę też swojego uszczęśliwić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak :)
      mojego męża w sumie uszczęśliwia każdy mięsny obiad :)

      Usuń
  2. Siermiężne mówisz, ale jakie dobre...! Kiełbaskę ponacinałaś tak ładnie, że w pierwszym momencie zastanawiałam się co to za warzywo:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mój tata byłby zachwycony :) Sama lubię nieraz zjeść coś takiego :) Świetnie wygląda tak ponacinana kiełbaska :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy23/7/12

    Pysznie wygląda :-)
    Jakiej śmietany użyłaś, kwaśnej czy słodkiej i czy można dodać zwykłą kiełbasę polską zamiast jałowcowej?
    Pozdrawiam
    migotka333

    OdpowiedzUsuń
  5. hej migotko :)
    Śmietana kwaśna 18 %, a kiełbaska każda inna będzie też dobra. Pisząc w przepisie "dobrej kiełbaski" miałam na myśli, żeby nie była to najtańsza z supermarketu :)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. I mnie od czasu do czasu nachodzi ochota na takie danie, a zapach rozmarynu jest wręcz boski. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję :)
    A kiełbaskę czy na grilla czy do zapiekanki nacinam w ten sposób od zawsze i szczerze zaskoczyły mnie komplementy w tym względzie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy22/10/12

    Witam.
    chętnie zrobie to na dzisiejszy obiadek, ale mam problem z tą śmietaną bo nie mogę z przepisu domyslic sie ile jej mam użyć czy dobrze mysle ze 1 i 3/4 szklanki?? proszę o odpowiedz
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście 3/4 szklanki śmietany. Wkradł mi się błąd przy pisaniu i nie wyłapałam tego, ale dzięki takim pytaniom jak Twoje mogę na bieżąco redagować przepisy. dziękuję za czujność i już poprawiam!

      Usuń
  9. Anonimowy5/3/13

    super blog świetne przepisy i piękne zdjęcia:) będę tu częstym gościem:)
    Asia

    OdpowiedzUsuń
  10. Anonimowy27/1/15

    Bardzo smaczne. Moim dzieciom bardzo smakowało:)
    Mężowi także.

    OdpowiedzUsuń
  11. Jutro to cudo bedzie na moim stole .Pojade tylko wczesnie rano do polskiego sklepu,po dobra kielbase (26mil w jedna strone ) ,ale Poswiece sie ,bo juz widze "slinotok " u mojego meza jak to zobaczy i bedzie degustowal.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozostaje mi życzyć smacznego! Pozdrawiam serdecznie! :)

      Usuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger