Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Torcik naleśnikowy II

Naleśniki robiłam w pędzie, w upale i przy zmęczonym dziecku. 
Nie myślałam o zdjęciach i o blogu. 
Ale kiedy ukroiłam sobie kawałek torciku na obiad, 
zamiast go zjeść - sięgnęłam po aparat.
Przekrój okazał się  bardzo fotogeniczny :)

Chciałam całość zalać musem truskawkowym, 
ale pech chciał, że zepsuł się mój robot kuchenny, 
mam tylko nadzieję, że nie na amen. 
Jak dołożę do tego pękniętą oponę w wózku 
i kilka mniejszych niefortunnych drobiazgów, 
to mogę się tylko cieszyć, że mamy już 5 lipca, 
bo wczorajszy dzień absolutnie nie był moim dniem ;)




Powtórzyłam całość z tego przepisu

Tym razem naleśniki smażyłam na większej patelni (średnica 27 cm) i wyszło mi 8 placków (dałam 5, z pozostałych zrobiłam zwykłe naleśniki). 

Naleśniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1szklanka mleka
  • 1szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • 50 g roztopionego masła.
Jajka, sól, cukier, mleko, przesianą mąkę miksujemy mikserem. Na końcu dodajemy wodę.
Na patelni topimy masło i wlewamy je do ciasta, które cały czas mieszamy.
Smażymy naleśniki na patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu.

Ser:

  • 2 kostki (1/2 kg) białego sera 
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • ok. 30 dag truskawek do przybrania
Wszystkie składniki miksujemy razem na gładką masę,
Gotowe placki naleśnikowe przekładamy serem, na każdej warstwie układamy pokrojone na plasterki truskawki. 

Smacznego :)



4 komentarze:

  1. o tak, bardzo fotogeniczny to torcik!:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. mi się taki torcik podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie jestem w trakcie miksownia ciasta na naleśniki :)
    Usciski, Patula.

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger