Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Muffinki JAFFA CAKES


Z nazwy nawiązują do słynnych w Anglii i Irlandii Jaffa Cakes, 
lub innymi słowy  - do naszych popularnych delicji o smaku pomarańczowym.

Ledwie dzisiaj rano ostatnia babeczka zniknęła ze stołu, 
a ja już tęsknię za tym połączeniem smaków. 
Jutro znów będę miała okazję je upiec, bo będziemy mieli gości J
Polewę tym razem  zrobię z domieszką czekolady mlecznej.



Przepis pochodzi z tej strony Moje Wypieki i cytuję go tutaj za autorką. 
Papilotki  zrobiłam sama z papieru do pieczenia.
  
Składniki na 12 babeczek
  • 2 jajka
  • 160 ml mleka
  • 75 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu z wanilii
  • 225 g mąki pszennej
  • 90 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 8 łyżek konfitury lub dżemu pomarańczowego
Do większego naczynia wbijamy jajka, wlewamy mleko, masło i ekstrat z wanilii. Mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
Dodajemy przesiane suche składniki i mieszamy do połączenia.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Wykładamy do nich ciasto, do połowy wysokości papilotki. Na górę, na sam środek babeczki kładziemy łyżeczką duży kleks konfitury, przykrywając go cienką warstwą  ciasta.
Pieczemy w temperaturze 190 st. przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy na kratce.

Polewa czekoladowa:
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 150 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • wiórki czekoladowe (czekolada starta na tarce)
Śmietanę podgrzewamyw małym garnuszku, do zagotowania. Zdejmujemy z palnika, dodajemy posiekaną czekoladę. Odstawiamy na kilka minut, aż czekolada się roztopi, następnie mieszamy.
Gęstą polewą ozdabiamy babeczki. Posypujemy wiórkami czekolady.







17 komentarzy:

  1. podoba mi się pomysł na papilotki, bo wiesz, że naprawdę wyglądają oryginalnie i tak klimatycznie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potrzeba matką wynalazku :) nie miałam żadnych innych, a nie cierpię myć formy po muffinkach bez papilotek ;)

      Usuń
  2. jaffa cakes w muffinkach? to jest pomysł! smakowite zdjecia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapisane do bardzo szybkiego wypróbowania....

    OdpowiedzUsuń
  4. Czaje sie na nie juz od jakiegos czasu. Pieknie sie u ciebie prezentuja!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję i naprawdę polecam! Jedyna moja uwaga jest taka, że polewa z samej gorzkiej czekolady ma zbyt intensywny smak, dlatego teraz zrobię pół na pół z mleczną.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jusia, zostaw kilka na spacer :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obiecuję kilka schować :) mam nadzieję, że zdążę.
      "Zdążę" w tym właściwym znaczeniu, przed godziną "0" :)

      Usuń
  7. mniam!!!!!

    obserwuję i zapraszam do mnie i do polubienia Fanpage :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ależ pięknie u Ciebie :))

    OdpowiedzUsuń
  9. mniam, apetycznie wygladają

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam :) Nie wyglądają tak pysznie jak Twoje, ale wierzę, że smakują podobnie :)
    Jeśli masz ochotę zobacz jak mi wyszły: http://codziennik-agnusbe.blogspot.com/2012/05/muffinki-jaffa-cakes-delicje.html

    OdpowiedzUsuń
  11. Kineczka17/7/12

    Myślisz, że dam radę? Uprzedzam, że nigdy nic nie piekłam.
    A chciałam dla Kuby na urodziny. Czy może jakiś inny łatwy przepis? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kineczko, myślę, ze mufiinki same w sobie łatwe są. Myślę, że powinny się udać :) Pamiętaj o krótkim łączeniu suchych składników z mokrymi, mogą nawet pozostać grudki. Polewę możesz dać gotową kupioną, bo czekolada lubi zrobić psikusa gdy roztopi się ją w zbyt wysokiej temperaturze. Powodzenia!
      A najbardziej sprawdzone i bardzo łatwe w wykonaniu są te:
      http://bistromama.blogspot.com/2012/03/muffinki-cytrynowe-z-makiem.html
      http://bistromama.blogspot.com/2012/02/muffinki-cappuccino.html
      Powodzenia!

      Usuń
  12. Anonimowy29/12/17

    Justyna, czy do tych babeczek dajemy aż 1 łyżkę proszku do pieczenia?
    Pozdrawiam Noworoczne, O'la :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy30/12/17

      Sprawdziłam u źródła i wiem, że ma być płaska łyżka proszku ��
      Pozdrawiam, O'la

      Usuń
    2. Teraz dopiero przeczytałam :) Dopiszę w takim razie :)

      Usuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger