Featured Post

Image Map

Navigation Menu

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

piątek, 17 lutego 2012

Sernik na ciemnym cieście

Kolejny domowy klasyk :) 
Nie wierzę, że ktoś może go nie znać. 
Był na stole podczas każdej rodzinnej imprezy, 
w czasie świąt, urodzin i bez okazji w niedzielne popołudnie.  

Zaczęłam odgrzebywać domowe przepisy. 
Ten pochodzi z zeszytu, który założyłam mając jakieś 14 lat.
Wpisywałam do niego sprawdzone przepisy od sąsiadek 
i kolekcjonowałam w nim kulinarne wycinki z gazet. 



Przepis modyfikowany, jak widać.
Użyłam sera z wiaderka, ale sernik byłby bardziej zbliżony smakiem 
do tego domowego, gdyby ser miał w sobie grudki. Ale to jak kto woli :)
Razem z serem zmiksowałam roztopioną i przestudzoną margarynę. 
Zamiast mąki ziemniaczanej można dodać budyń śmietankowy lub waniliowy. 

W przepisie poniżej są aż dwie szklanki cukru dodane do sera. 
Absolutnie proszę tego nie popełniać!
 3/4 szklanki zupełnie wystarczy :)

Przepis na blaszkę o wymiarach 26 x 21 cm. 

Smacznego!






17 komentarzy:

  1. Mój ukochany sernik tak zwany kapłański :D Pyszności

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie znałam takiej nazwy, dobrze wiedzieć!
      dziękuję :)

      Usuń
  2. Przepyszny klasyk, który sprawdza się zawsze i przy każdej okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie i bardzo smakowicie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy22/2/12

    na jaką blaszkę jest przepis? i do masy serowej dodaje się 2 szklanki cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, absolutnie nie dwie!!! 3/4 szklanki! co za błąd, tego nie zauważyłam, już piszę uwagę. Dziękuję za spostrzegawczość :)
      Blaszka 26 x 21 cm.

      Usuń
  5. Anonimowy22/2/12

    dziękuję bardzo za info:) pozdrawiam gorąco

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy25/7/12

    tez mialam taki zeszyt hehe, musze poprosic mame zeby poszukala gdzies w piwnicy...Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy20/12/12

    Jeden z moich ulubionych serników. W moim zeszycie figuruje pod nazwa "Izaura";)

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy28/11/13

    Izaura jest z ciastem ucieranym nie kruchym pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie jest sernik Izaura. To jest klasyczny sernik na ciemnym KRUCHYM cieście. Proszę przeczytać przepis i sposób wykonania, czy ciasto ucierane da się zetrzeć na tarce? Pozdrawiam.

      Usuń
  9. witam,pytanko :)
    20dkg masła = 200g czyli kostka ? tak samo z mąką,40dkg=400g mąki?? :) chcę się upewnić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, dokładnie tak :) To przepis z lat 90-tych a wtedy głównie na dekagramy składniki były podawane :)

      Usuń
  10. Anonimowy20/4/16

    już kilka razy robiłam twój sernik i zawsze REWELACJA111!!!!JUŻ NAWET INNYCH NIE SZUKAM , TEN BĘDZIE ZAWSZE GOŚCIŁ U MNIE NA STOLE.DZIĘKI!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo, bardzo się cieszę!!! Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  11. Anonimowy21/12/17

    Nie bardzo czytelnie ile śmietany do ciasta

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię proszę, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie mi łatwiej Ci odpowiedzieć.

Facebook