Navigation Menu

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

wtorek, 21 lutego 2012

Szarlotka z budyniem waniliowym


Miałam spory zapas jabłek...
i miałam też budyń.
Długo nie myślałam, zrobiłam jabłecznik z budyniem waniliowym.
Wyszło i ładnie, i smacznie :)
Jeszcze trochę zostało.





  •  1/2 kilograma mąki
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki cukru (użyłam pół na pół cukru białego i trzcinowego)
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu

 Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części i wkładamy do lodówki.

  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru (jeśli jabłka są kwaśne)
  • 2 budynie waniliowe
  • 4 łyżeczki cukru (jeśli budyń nie jest słodzony)
  • 750 ml mleka

Jabłka myjemy, obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach.  Prażymy w rondelku z dodatkiem cukru i cynamonu, aż będą miękkie. Studzimy. 

Rozwałkowujemy połowę ciasta i wykładamy na formę (u mnie tortownica). Wykładamy jabłka na wierzch. 
Gotujemy budynie z cukrem i gorący wylewamy na jabłka. 
Wszystko przykrywamy rozwałkowaną drugą połową ciasta. 

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez mniej więcej 50 minut (ostatnie 10-15 na dolnej grzałce z termoobiegiem).  
Czekamy aż wystygnie i posypujemy cukrem pudrem.


27 komentarzy:

  1. To szarlotka czy jabłecznik w końcu? ;P

    Pysznie! - jabłuszka i wanilia to duet mój ulubiony! Zapiszę sobie Twój przepis do wypróbowania :]]

    Pozdrawiam!
    N.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A... że jeszcze dopytam - tej śmietany szklanka zwyczajna, 250ml? ^^''

      Usuń
    2. tak, pół zwyczajnej szklanki, lub 3-4 łyżki inaczej :)
      Nigdy nie żałuję śmietany do kruchego ciasta :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
    3. O właśnie, szarlotka czy jabłecznik?
      Nie wiem na czym polega różnica, ale chętnie się dowiem i nie będę popełniać błędów w przyszłości :)

      Usuń
    4. Dzięki za odpowiedź! - to w najbliższym czasie zabieram się za wypiekanie :D

      A co do nazewnictwa szarlotka/jabłecznik... nie podpowiem, bo sama pojęcia nie mam, czym się różnią - ja tam wrzuciłam je sobie do jednego wora jabłkowców i już! Najważniejsze, że dobreee! Haha ;PP

      Pozdrawiam!
      N.

      Usuń
  2. Cudowne ciacho!! Z budyniem są najlepsze :P

    OdpowiedzUsuń
  3. moja Mama robi taki jabłecznik, jest cudny.

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy21/2/12

    uwielbiam szalotke, a z budyniem waniliowym musi byc rewelacyjna:)

    OdpowiedzUsuń
  5. prześliczne zdjęcia!
    Babcia podobną robiła. smak wspomnień.

    OdpowiedzUsuń
  6. O Boże jakie pyszności...

    OdpowiedzUsuń
  7. robię podobną, jest obłędna :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam obłęd w oczach:))i jak tu się odchudzać? no przecież muszę ją upiec bo nie wytrzymam .Córcia cudna:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto z budyniem i z serduchem - śliczne:) A do tego ślicznotka z rozkosznym uśmiechem na wspaniałej podłodze(...??? - ja tez chcę taką - i ślicznotkę i podłogę i ciasto!)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Tak, tak to podłoga, też ją lubię :))) mieszkanie na poddaszu zobowiązuje ;)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  10. Anonimowy17/8/14

    dzisiaj robiłam , wyszło rewelacyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Anonimowy19/9/14

    Przepyszna,a do tego niedroga,naprawdę Polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Anonimowy19/9/14

    Przepyszna,a do tego niedroga,naprawdę Polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Anonimowy11/11/14

    Musi byc bardzo pyszne mam pytanie:CZy mozna uzyc cukru pudru pół a tez krysztalu pół?

    OdpowiedzUsuń
  14. Anonimowy11/11/14

    Bardzo poprosze o. OdpowiedZ dzis plis bo muszo upiec. Na urodziny kuzynki a ma ur.12.11.2014

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam najmocniej! Oczywiście, można. Proporcje te same :) Trzymam kciuki i pozdrawiam!

      Usuń
  15. Anonimowy13/11/14

    Witam,
    Mam zamiar robić jutro tą pyszną szarlotkę tylko nie wiem w jakiej wielkości tortownicy Pani robiła.
    Z góry dziękuje za odpowiedz ;-)
    Pozdrawiam Ewelina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, moja tortownica miala 23 cm średnicy! Smacznego życzę i pozdrawiam :)

      Usuń
  16. Justynko, piszesz że ostatnie 10 minut na dolnej grzałce z termoobiegiem...a wczesniej pieczesz na termoobiegu czy bez ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć Bożenka :) Tak jakoś mam, że ciasta kruche piekę bez termoobiegu, na termoobiegu tylko ucierane i biszkopty, ale to takie moje zboczenie ;) A na koniec zawsze wszystkie ciasta dopiekam od spodu (w moim piekarniku sama dolna grzałka działa tylko z termoobiegiem). Dużo zależy od piekarnika, ja mój już znam jak łysego konia ;) Stąd takie kombinacje :)

      Usuń
  17. Anonimowy16/1/19

    Ciasto wyszło lekko zakalcowate.
    Nie polecam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię proszę, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie mi łatwiej Ci odpowiedzieć.

Facebook