Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

piątek, 18 listopada 2011

Pierniczki

W tym roku zaczęłam wcześniej niż zwykle,
ze względu na opiekę nad córeczką,
 która przyniosła pierwsze przeziębienie z przedszkola.
Żeby czas minął nam miło i żeby dziecko
 nie siedziało tylko przed tv,
 to oprócz wspólnego robienia kukiełek
 i wybiegu mody dla papierowych modelek,
wpadłam na pomysł, że możemy też trochę pobawić się w kuchni.

Teraz pierniczki odpoczywają w metalowych puszkach
i czekają na lukrowanie, a nie ukrywam,
że w tym roku mam zamiar się do tego solidnie przyłożyć.

Z tego samego przepisu zamierzam również
 wypiec ścianki i dach do piernikowych domków.



  •  80 dag mąki
  • 45 dag miodu
  • 15 dag cukru (najlepiej pudru)
  • 20 dag masła
  • 2 jajka
  • 2 płaskie lyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 przyprawy do piernika (ma być w sumie ok. 40 g)
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 lyżka kawy mielonej (nie dałam, ale takie czarne kropki z kawy dodają uroku pierniczkom)
Roztapiamy masło z miodem i studzimy. Na stolnicę przesiewamy mąkę, mieszamy z sodą i przyprawami. Dodajemy cukier i kakao (ew. kawę).
W środku robimy dołek, wbijamy do niego jajka i wolno mieszamy w dołku drewnianą łyżką. Dolewamy masło z miodem i mieszamy do momentu, aż trzeba będzie zacząć wyrabiać ciasto rękami:)
Zagniatamy, wałkujemy, podsypujemy mąką i wycinamy cienkie pierniczki.
Piekłam ok. 8-10 min. w temp. 180 st.



33 komentarze:

  1. Piękne :) ja już swoje part one mam za sobą ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetna kształty:) ja za swoje biorę się dopiero na początku grudnia...już się nie mogę doczekać

    OdpowiedzUsuń
  3. idą już święta, oj idą ;]
    urocze kształty ;]

    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
    http://www.karmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale ich napiekłaś :) piękne pokaż jak ozdobisz na pewno będą piękne:) Ja też powoli zmierzam do robienia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Az mi swietami zapachnialo :) Zachcialo mi sie pierniczyc!

    OdpowiedzUsuń
  6. śliczne wzorki, czuć święta:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pozostaje już tylko ozdobić :) Nie wiem czy ja w tym roku zdążę z piernikami ale na szczęście na choinkę mam z zeszłego roku :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam zapach pierniczków unoszący się po domu. Od razu czuć święta ;) Do tego fantastyczne foremki!

    OdpowiedzUsuń
  9. Boskie pierniczki. :) A jaki mają równy kształt! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten przepis często nazywam jako "zachowujące kształt pierniczki". A większość foremek mam z tortowni.pl.
    I nie ukrywam, że też uwielbiam zapach pierników w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pierniczki są piękne, wszystkie takie równe ;)
    A ile ich wychodzi z takiej porcji około?

    OdpowiedzUsuń
  12. kolorowapokrzywo :) policzyłam, mam w tej chwili jakieś 130 szt. ale część już została zjedzona (obstawiam jakieś 20 szt.).
    Jak liczyłam to zauwazyłam, że nie mam ulubionych serduszek i bałwanka, chyba czeka mnie powtórka z połowy porcji :)
    A z podanych proporcji wyszło mi ścianek i dachów na jakieś 10 domków.

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo dziękuję za szczegółową odpowiedź :) To teraz muszę je koniecznie przygotować!;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jusia, ja pierniczę! Czad! :))) A co dopiero będzie, jak je z Hanią pokolorujecie?!!! Mistrzostwo!

    OdpowiedzUsuń
  15. amatorka szybko się ucząca ;)3/12/11

    właśnie zrobiłam te pierniczki :) wyszły śliczne ale nie bardzo wiem jak je przechowywać aby nie były twarde do Świąt? Czy w zamkniętym pudełku ?

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja je przechowuję w metalowych puszkach, kupiłam w tym roku w Lidlu. Jeśli nie masz, możesz przechowywać w szczelnym tekturowym pudełku lub w foliowym worku (chyba wtedy zmiękną najszybciej).
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  17. cos nie tak: 90 dag przyprawy do piernika czy moze jednak 90 g?????

    OdpowiedzUsuń
  18. Ozywiście, że 90 gram!
    Dzięki za czujność, już poprawiam.

    OdpowiedzUsuń
  19. Dzięki za odpowiedź:) Pierniczki wyszły rewelacyjne!!! Bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  20. jak dużo wcześniej trzeba je zrobić, żeby "zmiękły" i były zjadliwe na święta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczą 2 tygodnie przed świętami. Jeśli zrobisz je grubsze i będziesz przechowywać w zamkniętej puszce lub pojemniku, to będą bardziej miękkie. Jeśli upieczesz tak jak ja - cienkie, pozostaną trochę twardsze, ale nie twarde. Robiłam cienkie ze względu na dekorowanie. W tym roku zrobię grubsze i całe dekorowanie oddam w ręce córki :) Pozdrawiam!

      Usuń
  21. Anonimowy20/12/12

    zrobiłam pierniczki, a potem pierniczkowe domki według twojego przepisu i....REWELACJA!! a musze przyznac ze w kuchni jestem kompletnym "disaster", i potrafie nawet przy gotowaniu wody spalić pół kuchni.. takze dziekuje slicznie, na pewno bede tu zaglądać cześciej. WESOŁYCH ŚWIĄT ;*
    Pola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie cieszą takie komentarze :))) Wesołych Świąt dla Ciebie i twoich bliskich :)

      Usuń
  22. wichurka3/12/14

    Justynka ile wychodzi pierniczków z takiej porcji???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie to zależy od wielkości foremek i grubości rozwałkowanego ciasta :) Ale śmiało mogę powiedzieć, że 150 wyjdzie :)

      Usuń
  23. wichurka5/12/14

    Wow to super już cały tydzień o nich myślę. .....ciekawe jak wyjdą; ) Twoje są cudownie piękne. ..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawa jestem czy już zrobiłaś? :)

      Usuń
  24. Anonimowy14/12/15

    wspanialy przepis, juz 4 lata z rzedu go uzywam :) polecam, pieknie pachnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy20/12/15

      ja też uważam, że to wspaniały przepis i też korzystam z niego każdego roku. Własnie z moim synem rozpoczynamy piernikową akcję:)

      Usuń
  25. Anonimowy23/11/17

    Dzisiaj robilam. Klelam przeokropnie bo ciasto lepilo sie do foremek i wyszly mieciutkie,a chodzilo mi o twarde pierniczki.Wyrobilam cale bo mi szkoda bylo wywalic.Usiadlam umordowana i na sokojnie czytam przepis raz jeszcze i CO ? Zapimnialam o jajkach!!! Tak wiec dla wszystkich ktorzy nie chca albo nie moga jesc jajek to dobra wiadomosc! Pierniki wychodza niezbyt twarde pysznie smakuja i troche rosna,ale ksztalt zachowuja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aaaaa..... zaczęłam czytać z duszą na ramieniu :) Dobrze, że wyszły :)))) Bez jajek nie próbowałam. U mnie walka już jutro!

      Usuń
  26. Jutro czas na moje próby, trzymajcie kciuki....

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię proszę, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie mi łatwiej Ci odpowiedzieć.